Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mikola: Európa kultúrájának alapja a kereszténység

2017-01-05 19:19:00

Európa úgy keres kiutat a válságból, hogy közben nem akar tudomást venni kultúrájának keresztény alapjairól, amelyekben egész értékrendje gyökerezik, ezért Becket Tamás útmutatására ma is nagy szükség van - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára csütörtökön Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában.

    Mikola István úgy fogalmazott: "Becket Szent Tamás nem született szentnek, de azzá vált. Egy viharos korban a keresztény hitben, annak szilárd értékrendjében talált útmutatásra, és emellett kitartott egészen a vértanúságig." Halála után alig három évvel már szentté avatták, Esztergomban pedig Bánfi Lukács érsek a világon az elsők között épített templomot a tiszteletére - tette hozzá.
    Az államtitkár azt mondta, a 20. század második felében az egyház szabadsága Magyarországon is súlyos csorbát szenvedett. Az 1970-es években Lékai László bíboros teremtett hagyományt, amikor a szent emléknapjához kapcsolódva, ereklyéje jelenlétében imádságot hirdetett a tiszteletére épült kápolnában.
    Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a gazdaság és az erkölcs kapcsolatáról tartott előadásában arról beszélt, hogy miközben Európa a gazdasági válság után a migrációs válsággal kénytelen megküzdeni, közeleg a negyedik ipari forradalom. "E kihívások sűrűjéből csak az erkölcs, a tisztesség és a felelősség kovásza teremtheti meg a kivezető utat" - mondta.
    Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli konzulja egy 1079-ben történt eseményt elevenített fel, amikor Merész Boleszláv király mise közben ölte meg Sztaniszláv krakkói püspököt, aki Becket Tamáshoz hasonlóan szembefordult a királlyal.
    A rendezvény előtt, amelyet a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezett, ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában.
    Az ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Martonyi János volt külügyminiszter.     Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik, Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaik idejéből származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát.
    Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.
    Lékai László bíboros - aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke - Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.