Auguszta napja van. | 2024.03.29

A migránsok a hideg ellenére sem akarnak a szerbiai befogadóközpontokba menni

2017-01-05 18:53:00

A hétvégén várható rendkívül hideg idő ellenére sem akarnak a befogadóközpontokba vonulni azok a Szerbiában tartózkodó migránsok, akik hetek vagy akár hónapok óta a különböző parkokban és elhagyatott házakban, raktárakban húzzák meg magukat.

    A szerbiai menekültügyi főbiztosság csütörtökön arra kérte a migránsokat, hogy fogadják el a segítséget, vegyék igénybe a központokat, ahol meleg ruhát, élelmet és orvosi ellátást kaphatnak. A főbiztosság a bevándorlók ingyenes szállítását is vállalta.
    Ivan Miskovic, a főbiztosság munkatársa a sajtónak csütörtökön azt mondta, több mint ezren alszanak nap mint nap a szabad ég alatt. A korábbi beszámolók arról szóltak, hogy megteltek a szerbiai befogadóközpontok, Ivan Miskovic viszont azt hangsúlyozta, van még hely egyes befogadóállomásokon.
    A főbiztosság munkatársának elmondása szerint a szabad ég alatt tartózkodók között alig van nő és gyerek, a többségük fiatal férfi.
Szerbiában öt állandó és 14 ideiglenes befogadóközpont található, amelyekben összesen mintegy hatezer embert tudnak elszállásolni.  
    A szerbiai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint péntektől keddig havazásra, valamint jelentős lehűlésre lehet számítani, a hőmérséklet nap közben elérheti a -10 Celsius-fokot, éjszaka pedig akár a -15 Celsius-fokot is. Dél-Szerbiában ennél is hidegebbre kell számítani, ott -18 és -22 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet a következő napokban.