Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ittasan vezetett a járdára felhajtó autós, előzetesbe került

2017-01-05 18:35:00

Halált okozó ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása gyanújával előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a férfit, aki Budapest VIII. kerületében január 2-án felhajtott személygépkocsijával a járdára és elütött két gyalogost - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya az MTI-t, jelezve, hogy a gyanúsítottnak soha nem volt jogosítványa.

    A közleményben emlékeztettek arra: a férfi hétfő délelőtt a Baross utca és az Illés utca kereszteződésében felhajtott a járdára, ahol elütött két ott várakozó gyalogost, majd egy oszlopnak ütközött. A balesetet követően el akarta hagyni a helyszínt, de a jelenlévő járókelők visszatartották.
    Az ügyészség szerint a gyanúsítottnak a baleset után tanúsított magatartása, a cselekmény tárgyi súlya, valamint a kiszabható büntetés mértéke megalapozza annak veszélyét, hogy a férfi megszökne vagy elrejtőzne, ezért a hatóság az előzetes letartóztatását indítványozta. Ugyanis a kiszabható halmazati büntetés két évtől tizenegy évig terjedő szabadságvesztés lehet - tették hozzá.
    A bíróság indokolásában hangsúlyozta, hogy a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, korábban vagyon elleni bűncselekmények mellett több alkalommal ittas járművezetés vétsége miatt is elítélték. A férfi annak ellenére ült ittasan a volán mögé, hogy jogosítványa soha nem volt, illetve a járművezetéstől is eltiltották.
    A bíróság ezért megállapította, hogy a gyanúsított tudatosan szembehelyezkedik a közúti közlekedési normákkal, a vele szemben alkalmazott szabálysértési és büntetőjogi szankcióknak esetében nincs visszatartó erejük. A bíróság ezért nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására.
    A végzés nem jogerős, a védő házi őrizet elrendeléséért fellebbezett - tartalmazza a törvényszék közleménye.