Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kórházak működtetés lesz olcsóbb

2017-01-05 17:30:00

A kórházak pénzügyi-számviteli egységesítése egy korábbi folyamat folytatása, amellyel az intézmények működtetése lesz olcsóbb - mondta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön újságíróknak egy más témában tartott sajtótájékoztató után.

    A Magyar Idők írt arról csütörtöki számában, hogy a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) veszi át április 1-jétől a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait, az érintett területen dolgozókkal együtt. A cikk szerint ezzel az ország 109 kórházából, azon belül is a gazdasági területről "kiemelik" a pénzügyeseket, akiknek a jövőben a fenntartó lesz a munkáltatójuk, miközben fizikailag továbbra is az adott kórházban dolgoznak majd.
    Ónodi-Szűcs Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, a tervek szerint április elsejétől az ÁEEK átveszi a kórházakban dolgozó pénzügyi-számviteli alkalmazottakat, és munkabérüket az ÁEEK költségvetéséből finanszírozzák. Ez egy újabb könnyítés lesz az intézményeknek - emelte ki az államtitkár.
    Egyben nyomatékosította: az egészségügyben a kancellári rendszer bevezetése lekerült a napirendről, nincs olyan döntés, amely a kancellária elveit továbbviszi. Továbbá hangsúlyozta, hogy a kórházi menedzsmentek döntési jogkörét nem tervezik megváltoztatni, azokért továbbra is az egyes intézmények a felelősek.
    Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta: a témában voltak egyeztetések a Magyar Kórházszövetséggel, az ütemezésről azonban még nem egyeztettek. Szeretnék egységesíteni a kórházi folyamatokat az önálló kórházi menedzsment döntési jogának csorbítása nélkül - magyarázta.
    Az államtitkár értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a kórházigazgatók kétkedve fogadták a döntést, hiszen - mint mondta - ezzel a kórház működtetése lesz olcsóbb.
    2010 után a kórházak megörökölt adósságállományuk csökkentése érdekében évente konszolidációban, illetve működési támogatásban részesültek. A tavaly évvégén juttatott 70 milliárd forintos adósságcsökkentéssel együtt eddig mintegy 300 milliárd forintot adott a kormány az egészségügyi szolgáltatók számára - közölte ennek kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.
    Hozzátették: a kormány kiemelt feladatának tekinti az egészségügyi ellátórendszer szervezési és működési, illetve a finanszírozási és gazdálkodási problémáinak megoldását jelentő intézkedések bevezetését. Ezen intézkedések keretében legfontosabb a területi ellátásszervezési központ létrehozása, melynek célja, hogy egy egységes irányítási rendszer jöjjön létre, amely hozzájárulhat a betegellátás színvonalának növeléséhez.