Emma napja van. | 2024.04.19

Szerb ügyészség: új bizonyítékokat találtak Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnök ellen

2017-01-05 12:36:00

Újabb bizonyítékokat szerzett a háborús bűnöket vizsgáló szerbiai ügyészség, amelyek kiegészítik a Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnök, az 1998-99-es koszovói háború egyik gerillaparancsnoka ellen felhozott eddigi vádakat - közölte az ügyészség a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) csütörtöki híradójának beszámolója szerint.

    A volt koszovói miniszterelnököt szerdán vette őrizetbe a francia rendőrség egy 2004-ben kiadott szerb elfogatóparancs alapján.
    Aleksandar Vucic szerb kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy Szerbia a koszovói politikus kiadatását kéri majd Franciaországtól.
    Milan Petrovic, a háborús bűnöket vizsgáló ügyészség illetékese az RTS-nek a politikus kiadatásával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy lassú folyamatról van szó, gyorsított eljárást pedig csak akkor lehet kezdeményezni, ha azzal az érintett személy is egyetért.
    Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki a koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A politikus 2004-2005-ben rövid ideig kormányfője volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló tartománynak. A szerb hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban két ízben is felmentette a terhére rótt vádpontok alól. Haradinaj jelenleg a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű ellenzéki párt vezetője.
    Az AAK közleményben reagált a pártelnök elfogására, amelyben Ramush Haradinaj elfogását "igazságtalannak és elfogadhatatlannak" nevezte, és arra szólította fel a francia hatóságokat, hogy engedjék el a koszovói politikust, ne akadályozzák mozgását "törvénytelen szerb elfogatóparancsok" alapján. Az AAK álláspontja mellett állt ki a többi koszovói párt is.
    Haradinaj pártja emellett azt kérte a koszovói kormánytól, hogy függesszen fel minden kapcsolatot és tárgyalást Szerbiával, amíg Belgrád vissza nem vonja a koszovói állampolgárok ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsait.
    Hashim Thaci koszovói elnök is megszólalt az ügyben, aki szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ramush Haradinajt egy szerb elfogatóparancs alapján bárhol őrizetbe vehetik a világon. A koszovói elnök a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a koszovói intézmények minden lehetséges eszközt megragadnak, hogy a politikus mihamarabb kiszabadulhasson. "Mi, az UCK (volt) tagjai büszkék vagyunk arra, hogy Slobodan Milosevic (volt szerb elnök) bűnözői rezsimje ellen harcoltunk, amit a szabad és demokratikus világ is elismert, amikor légitámadást indított szerb célpontok ellen" - írta Thaci.
    Ramush Haradinajt 2015 júniusában egyszer már Szlovéniában őrizetbe vették a szerb elfogatóparancs alapján, de két nap után diplomáciai nyomásra elengedték.
    Az AAK parlamenti frakcióvezetője, Pal Lekaj szerint a pártelnököt kihallgatása után, már csütörtökön kora délután szabadon engedik a francia hatóságok.