Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2017-01-04 19:35:00

 

Csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. Helyrehozzák többek közt a földszinti termeket és rehabilitálják a kastély körüli franciakertet.

 

    A kastély felújításához az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) nyertek el december végén 1,5 milliárd forintot, a kormány pedig mintegy félmilliárddal járul hozzá az épület felújításához - mondta Balogh József polgármester az MTI-nek szerdán.
    A neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, mégis legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen az épületnek, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában, kápolnája, ebédlője, télikertje, könyvtára, női zeneszalonja, férfiszalonja pipázóval, nappali dolgozója és alkóvos-ágyfülkés hálószobája is volt.
    A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött az épületbe. A földszinten tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégiumot. Az iskola 2011-ig működött a kastélyban, amelynek parkja 1954 óta természetvédelmi terület. 
    A támogatásból a tetőszerkezet felújítása, az épület külső vakolása, a pince egy részének rendbetétele, valamint a földszinti nagytermek felújítása valósulhat meg és korhű berendezéseket szerezhetnek be. Eredeti berendezési tárgy nem maradt fenn. Klösz György fotóművész készített felvételeket az 1900-as évek elején a kastély belső tereiről, azokat alapul lehet venni a felújításkor - mondta Balogh József.
    Az önkormányzat saját forrásból eddig is fejlesztette a kastélyt, amelynek legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is eredeti állapotában, komolyabb sérülések nélkül maradt fenn. Csaknem 70 millió forintot költöttek a földszinti termek látogathatóvá tételére, a mozaikparketta és az ebédlő felújítására, 20 millió forintos szponzori támogatás segítségével pedig a melléképületek felújítását kezdték el korábban.
    A polgármester egyelőre nem tudja, hogy a Forster Központ megszűnésével kihez kerül a felújítás ügye, és mely szervezet, mikor írja ki a közbeszerzést a felújításra.
    Balogh József azt mondta: szeretnék, ha az emeleti szobákból felsőkategóriás szállodát lehetne kialakítani. 
    A kastélynak tavaly 12 ezer látogatója volt.