Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tavaly hatszáz önkéntes segítette az osztrák rendőrség munkáját

2017-01-04 15:22:00

 

Tavaly hatszáz önkéntes segítette az osztrák rendőrség munkáját a belügyminisztérium közbiztonsági programjának keretében - adta hírül az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szerdán.

 

    Az osztrák belügyminisztérium által áprilisban indított Közösen biztonságban (Gemeinsam Sicher) elnevezésű program célja a lakosság biztonságérzetének növelése, hogy az önkéntes jelentkezők bekapcsolódása révén a lakosság közvetlen kapcsolatban álljon a helyi biztonsági szervekkel, és a civil segítők tájékoztassák a rendőröket azokról a témákról, amelyek a lakosokat érdeklik és érintik. Így a települések, a lakosság és a szakértők közös megoldásokat tudnak kidolgozni a felmerülő problémákra. 
    A közszolgálati rádió arról tájékoztatott, hogy a projekt indulásakor rendőrségi körökből többen aggódtak, miszerint nem csupán "felelősségteljes" polgárok fognak jelentkezni a programra. Konrad Kogler belbiztonsági főigazgató a rádiónak úgy nyilatkozott, hogy csak néhány jelentkezőt kellett visszautasítaniuk.
    Tavasszal a felső-ausztriai Schärding, az alsó-ausztriai Mödling, a burgenlandi Kismarton (Eisenstadt) és a stájerországi Graz egyes részeiben már elkezdték bevonni a lakosokat a rendőrségi munkába. Augusztustól nyolc bécsi kerületben is alkalmaztak már önkénteseket. Az eddig teszt jelleggel működő programot idén egész Ausztriára kiterjesztik - hangzott el a rádió tudósításában. 
    Országszerte hiány van képzett rendőrökből - derült ki korábban a belügyminisztérium adataiból. A szükséges 25 ezres létszám helyett csak valamivel több mint 23 ezer képzett rendőr lát el szolgálatot. A kilenc tartomány közül egyedül Burgenlandban van az előírtnál több rendőr, a többi tartományban nincs meg a szükséges létszám, átlagosan több mint kétszáz rendőr hiányzik tartományonként. 2016-ban több mint 1600 új rendőrt helyeztek állományba, és 2017-ben is további bővítést terveznek. 
    Az osztrákok kevésbé félnek a támadásoktól és a terrorcselekményektől, mint egy évvel korábban - derül ki az IMAS közvélemény-kutató 2016 végén közzétett felméréséből. A felmérést még novemberben, vagyis a tizenkét emberéletet kioltó karácsonyi berlini merénylet előtt végezték. 2015-ben a megkérdezettek 35 százaléka aggódott a következő év miatt, közülük 51 százalék a menekültkérdés és 32 százalék az európai terrorfenyegetettség miatt. 2016-ban a válaszadók 24 százaléka volt borúlátó a jövőt illetően, közülük 45 százalék a menekültválság, 27 százalék pedig a terrorveszély miatt. 2016-ban 25 százalék tekintett kétkedve a jövőbe, mintegy 30 százalék a negatív politikai hangulat és 15 százalék a jelenlegi menekülthelyzet miatt.