Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: megújított ajánlás az önkéntes nyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszerére

2017-01-04 13:52:00

 

Idén januártól kell alkalmazniuk az önkéntes nyugdíjpénztáraknak a jegybank által megújított, a választható portfóliós rendszert szabályozó ajánlást - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleménye. 

 

    Az MTI-nek elküldött tájékoztatás szerint az új ajánlás a korábbiaknál hangsúlyosabban ösztönzi a pénztárakat a tagok életciklusához, kockázatvállaló képességéhez igazodó portfóliók kialakítására, és egyértelműsíti azok befektetési politikájának szabályozását. 
    A jogszabályok 2016-tól lehetőséget adtak a pénztáraknak olyan rendszer kialakítására, amelyben egy pénztártag egyszerre két portfóliót is választhat. A lehetőséggel a tagok a hosszabb távon - akár a nyugdíjba vonulást megelőző időszakig - megtakarított vagyonuk egy részét továbbra is elhelyezhetik egy kockázatosabb - ám várhatóan magasabb hozamú - portfólióban, miközben a megtakarítás másik részét egy biztonságos portfólióban tartják és a korábban elért befektetési hozamukat is megőrizhetik.
    Az önkéntes nyugdíjpénztárak a 2016. harmadik negyedév végi 1 216 milliárd forintos vagyon 89,5 százalékát, míg a több mint 1,14 millió főt számláló pénztártagság egyéni számláinak 93 százalékát választható portfóliós rendszerben kezelik. Így a választható portfóliós rendszerről kiadott ajánlás az időskori öngondoskodás pénztári formáját választók döntő többségének hasznos útmutatást jelent.
    A pénztártagok egyéni számlájára 2015-ben, azaz az utolsó már lezárt évben 82,8 milliárd forint befizetés érkezett, amit 48,3 milliárd forint befektetési eredmény növelt.