Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2016-12-31 14:58:53

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa északi felén markáns zonalitás alakult ki, amelyben egymást követik a légköri frontok. A nyugat-keleti áramlás igen enyhe levegőt szállít: Skandináviában 3, 9 fok a jellemző maximum-hőmérséklet, de még Oroszország északi részén is fagypont közeli értékeket mérnek. Sok a felhő, és utóbbi térségben nagy területen havazik. Ezzel szemben hozzávetőleg az 55. szélességi körtől délre - leszámítva Törökország térségét, ahol ciklon örvénylik - magasnyomás uralkodik, benne derült és borult, ködös vidékek váltakoznak. A hőmérséklet csúcsértéke az anticiklon északi részén jobbára -2 és +5 fok között alakul, a mediterrán térségben többnyire 5, 13 fokot mérnek. A Kárpát-medencében vasárnap estig folytatódik a csendes, hideg idő, ugyanakkor erősödik a ködhajlam, és vasárnap már jóval kisebb területen számíthatunk napsütésre.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Kezdetben az ország túlnyomó részén derült vagy gyengén felhős idő várható. Éjszaka a tartósan derült tájak mellett főleg hazánk északkeleti, északi felén egyre nagyobb területen képződik zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amelynek jelentős része vasárnap napközben is megmarad. Helyenként hószállingózás, néhol ónos szitálás is kialakulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -11 fok között alakul, de a fagyzugokban -12, -14 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a napos területeken +2, a borult, ködös tájakon -4 fok körül várható.