Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét kiadták Lentner Csaba Rendszerváltás és pénzügypolitika című könyvét

2016-12-29 08:14:06

 

Az Akadémiai Kiadó ismét megjelentette Lentner Csaba Rendszerváltás és pénzügypolitika című könyvét.

 

    A 2005-ben, majd 2006-ban publikált Rendszerváltás és pénzügypolitika című könyvének újrakiadásával, új gondolatokkal kiegészítésével szándéka szerint a szerző feleleveníti az 1980-as évek végétől megvalósított neoliberális piacgazdasági átmenet ellentmondásait és igazolja a nem konvencionális eszközökre épülő gazdaságpolitika eredményeit. 
    Lentner Csaba közgazdászprofesszor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közpénzügyi és Államháztartási Intézetének vezetője az MTI-nek azt mondta: máig vitatott a rendszerváltozási folyamat gazdaságpolitikájának megítélése. Vannak, akik kétkedéssel, vannak, akik sikerként ítélik meg az 1980-as évek végétől elindított privatizációt, az állami ellenőrzés és szabályozás leépítését, emellett máig tisztázatlanok a mezőgazdasági üzemek és élelmiszeripar szétesését övező politikai és gazdasági körülmények - tette hozzá. 
    A könyv ismételt megjelentetését Lentner Csaba szerint az is indokolja, hogy sokan ma sem látnak tisztán az ezredfordulót követő állami és önkormányzati eladósodás vagy a lakossági devizahitelek elterjedését kiváltó rejtélyes ok-okozati rendszerben.
    Az elmúlt hét év gazdaságpolitikája ellen ágálók száma ugyancsak nem jelentéktelen, noha az állam aktív gazdaságbefolyásoló politikája a gazdasági növekedés és a pénzügyi stabilitás fenntartásával, sőt a lakossági jövedelmek folyamatos gyarapításával önmagáért beszél - fogalmazott. 
    "Nem tettem mást, mint évtizedes tabukat döntögettem, tévhiteket tényekkel cáfoltam, felelevenítettem az 1980-as évek végétől megvalósított neoliberális gazdaságpolitika hibáit. Tudományos módszerekkel igazoltam a 2010 óta alkalmazott nem konvencionális eszközökre épülő gazdaságpolitika eredményeit, tükröt állítva annak kritikusai elé" - sorolta a szerző. Kiemelte: statisztikai adatokkal igazolta, hogy Magyarország a siker útjára lépett, miután szakított az évtizedeken át ráerőltetett neoliberális gazdasági gyakorlattal. 
    "Kutatásaimmal alátámasztva bemutatom, hogy létjogosultságuk van az általánostól (angol szakkifejezéssel a mainstreamtől) eltérő, az európai nemzetek történelmi múltjához, gazdasági adottságaihoz és társadalmi igényeihez igazodó gazdaságpolitikáknak" - jelentette ki.
    A neoliberális gazdasági rendszer Magyarországon is megbukott, a privatizáció, az állami szerepvállalás háttérbe szorítása pénzügyi válságba sodorta az országot és a családokat. Ezen változtatni csak a 2010 előtti évtizedek modelljének teljes lecserélésével és egy új, belső gazdaságra és társadalomra koncentráló metodikával lehetett - mondta Lentner Csaba.