Gedeon napja van. | 2024.03.28

Odaítélték a vajdasági magyar művelődési díjakat

2016-12-21 10:31:58

 

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) Pirityiné Szabó Judit nemzetpolitikai kapcsolattartási főosztályvezetőnek és történésznek ítélte oda a szövetség Aranyplakettjét a Kárpát-medencei, ezen belül "a délvidéki magyarság megmaradásáért végzett több évtizedes, mérhetetlen és elhivatott munkájának" elismeréséül - tájékoztatta a VMMSZ az MTI tudósítóját szerdán.

 

    A VMMSZ december 16-án döntött az által alapított életmű- és pályadíjakról, amelyeket a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén adnak át januárban Zentán.
    A döntés értelmében Magyar Életfa-díjjal ismerték el Dormán László fotóriporter, újságíró, Faggyas József citerás, Hódi Éva nyugalmazott magyartanár és könyvtárvezető, valamint Silling István néprajz- és nyelvjáráskutató munkásságát. 
    A szövetség plakettjével jutalmazták Lőcsei Ilona művelődésszervezőt és újságírót, Regécz László művelődésszervezőt, Tóth Ágnest, a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület elnökét, a csókai Rákóczi férfikórust, valamint a 70 éves pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet.
    "Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől" - írta szerdai közleményében a VMMSZ.