Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: kérdéses, hogy a szenátus jóváhagyja-e Trump miniszterjelöltjeinek kinevezését

2016-12-21 07:43:21

Kérdéses, hogy az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyja-e Donald Trump megválasztott elnök miniszterjelöltjeinek a kinevezését, ugyanis a testület republikánus többsége csupán két szenátoron múlik - mondta Ugrósdy Márton Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

    A szakértő szerint a hivatalába január 20-án beiktatandó Trump jól halad kormánya összeállításával, hiszen a legfontosabb pozíciókra, így a külügy-, pénzügy-, és hadügyminiszteri posztra már kiválasztotta a jelöltjét. A miniszteri kinevezéseket azonban a szenátusnak is jóvá kell hagynia, és a republikánus többség csupán két szenátoron múlik. 
    A republikánusok közül viszont többen elégedetlenek Rex Tillerson külügyminiszteri posztra jelölésével, John McCain korábbi elnökjelölt például jelezte, hogy annak orosz kapcsolata miatt "nem feltétlenül fogja támogatni", hogy a szenátus jóváhagyja a miniszteri kinevezését - vetette fel a szakértő.
    Ugrósdy Márton a kormány leendő összetételéről azt mondta: lehet bánkódni, amiért nem szakértők kerülnek a miniszteri székekbe, viszont az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elnökkel ápolt kapcsolat igen fontos, ha a minisztériumok el is akarnak érni valamit. Az, hogy Trump hozzá közel állókat nevez ki, hozzájárulhat, hogy a valóban fontos kérdésekben gyors döntések szülessenek - emelte ki.
    Hozzátette: az, hogy a megválasztott elnök megbízik a jelöltjeiben, azt vetíti előre, hogy a kormányzás érdemi részét, a szakpolitikát inkább a minisztériumokra támaszkodva fogja végrehajtani, "nem pedig a saját ötleteléseiből születnek meg a döntések, amelyek meghatározzák az Egyesült Államok jövőjét".
    Donald Trump múlt kedden hozta nyilvánosságra, hogy Rex Tillersont, az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját jelöli leendő kormánya külügyminiszterének. Az évi 270 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő vállalatot több mint tíz éve vezető Tillerson közismerten szoros kapcsolatban áll Oroszországgal, 2013-ban az orosz Barátság rendje elnevezésű állami kitüntetést vehette át az energetikai együttműködésért Vlagyimir Putyintól.