Emma napja van. | 2024.04.19

A meglévő befektetések zömét lezárja 2020-ig a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

2016-12-20 10:49:54

 

A meglévő befektetések zömét 2018 és 2020 között lezárja a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA), a visszaforgó tőkemennyiség 2017-től újabb vállalkozásokba invesztálható - közölte a tőkebefektető kedden az MTI-vel.

 

    A jelenleg több mint 70 vállalkozás kisebbségi tulajdonával rendelkező alap szerint az átlagosan 3-7 éves befektetési időszak elegendő a vállalkozások piaci pozíciójának megerősítésére, valamint azon feltételek megteremtésére, amelyek a hosszú távú stabilitást és növekedést biztosítják. Az SZTA tőkeinjekciója elsősorban ezen célok elérését segítő fejlesztésekre, beruházásokra, piaci döntésekre irányul - olvasható a közleményben. 
    A tájékoztatás szerint az üzleti tevékenységét 2011-ben elindító tőkebefektető 2014 és 2016 között volt a legaktívabb, két és fél év alatt több mint 60 befektetést hajtott végre. Ezen időszakban összesen 21 befektetését zárta le, amelyek 80 százaléka a tőke megtérülésén túl hozamot is termelt, a befektetés sikeres volt, az immár nagyobb tőkeösszeget pedig a kormány döntése értelmében az SZTA újabb kis- és középvállalkozásokba fektetheti. 
    Az alap sikeresen lezárt befektetései között említette a mobiltelefon alapú vállalati alkalmazások fejlesztésével és nemzetközi értékesítésével foglalkozó Mobile Engine Kft.-t, amelybe az alap 116 millió forintot fektetett. A vállalkozás termékével külföldi piacokra lépett, majd - egy másik, a külföldi piacokon is aktív tőkebefektető révén - Bostonba helyezte át székhelyét. 
    A Med-Scop Hungary Kft. első számú projektje szintén sikertörténet, a cég népegészségügyi célokat szolgáló, komplex szűrőprogramok kivitelezésére alkalmas mobil szűrőállomást üzemeltet. Az SZTA 120 millió forintot invesztált a társaságba, amelyből a komplett diagnosztikai eszközparkkal rendelkező mobil szűrőállomás felszerelését és piaci bevezetését finanszírozták. A vállalkozás 2015-ben vásárolta vissza az alap üzletrészét. A tőkebefektetésnek, illetve a stabil növekedésnek köszönhetően lehetővé vált a szolgáltatás országos kiterjesztése, a szolgáltatás felmerülő igények szerinti további fejlesztése, illetve az árbevétel folyamatos növelése.
    Szintén 2015-ben vásárolta vissza az SZTA üzletrészét a 2009-ben alapított, napkori székhelyű Gémtech Kft. nehéz fémszerkezetek (például daruk, hídelemek) és hagyományos acélszerkezetek gyártásával, egyedi gépgyártással és gépi forgácsolással foglalkozik. A vállalkozás mára Északkelet-Magyarország egyik meghatározó fémipari vállalkozásává vált, világszínvonalú infrastruktúrájával és képzett szakmai gárdájával a nemzetközi megrendelői kör legnagyobb vállalatait szolgálja ki. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2012-ben összesen 84 millió forintot fektetett a Gémtech Kft.-be. 
    A Regionális operatív programok keretéből felállított SZTA 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kis- és középvállalkozásoknak a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata, tőkebefektetés formájában. Az alap forrásának 85 százaléka az Európai Uniótól származik, 15 százaléka magyar állami forrás - olvasható a tájékoztatásban.