Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: továbbra is dinamikusan emelkednek a bérek

2016-12-20 10:42:17

 

Továbbra is dinamikus a bérek növekedési üteme, az emelkedés jövőre is folytatódik - kommentálták kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

 

    Októberben a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt, 5,4 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 7,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.  
    Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott írásos kommentárjában megjegyezte: a nettó bérek növekedési üteme egy kicsit megbicsaklott az előző hónaphoz képest, de továbbra is dinamikus. 
    A keresetek gyorsabban nőttek a költségvetési szférában (5,4 százalék), mint a versenyszférában (5,2 százalék). Hozzátette, idén még nem volt ilyen alacsony az eltérés a költségvetési és a versenyszféra között. 
    Az idén a január-októberi időszakban átlagosan 6 százalékkal nőttek a bruttó bérek Magyarországon, és jövőre a munkaerőhiány és a minimálbér emelése révén még ennél is magasabb lehet a bérnövekedés dinamikája - tette hozzá.  
    Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy megmaradt a béremelkedés lendülete. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése jövőre is a további emelkedés irányába mutat - tette hozzá. A munkaerőpiac megközelítette a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság szintjét. Ez az állapot jövőre is fennmaradhat, ami támogathatja a bérnövekedést 2017-ben is - jegyezte meg.
    Az elemző szerint idén 2,1 százalékkal, 2017-ben pedig 3,4 százalékkal nőhet a GDP, aminek az elsődleges motorja az idei évhez hasonlóan a háztartások fogyasztása lehet. A növekedést az is támogathatja, hogy jövőre már a beruházások is hozzájárulhatnak a gazdasági bővüléshez az európai uniós támogatások nagyobb mértékű felhasználásának köszönhetően. Lefelé mutató kockázatot jelent az európai konjunktúra gyengélkedése az erős külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül. 
    Oszlay András, a Takarékbank elemzője az MTI-nek eljutatott kommentárjában kifejtette: az év egészében 7 százalék körüli reálbér-bővülés várható, ami jövőre még átlagosan 2 százalékra emelkedő infláció mellett is megismétlődhet. A jövő évi minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a folytatódó bérkorrekciók és bizonyos foglalkozásokban az életpálya-modellek kiterjesztése révén a nettó bérnövekedés üteme 2017-ben a 9-10 százalékot is elérheti. 
    Az elemző annak ellenére, hogy a versenyszektorban lassul a foglalkoztatás bővülése, ami fokozhatja az amúgy is felerősödött bérnyomást, továbbra sem számol az infláció robbanásszerű erősödésével. 
    Oszlay András azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kockázatok az infláció vonatkozásában már felfelé mutatnak, és erre valószínűleg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa is kitér keddi közleményében, a délutáni kamatdöntő ülés után.