Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem indít eljárást a médiatanács a TV2 ellen a Vona Gábort érintő riport miatt

2016-12-16 14:22:17

 

Mivel a médiatanács csak az emberi méltóságot általánosan sértő esetekben illetékes, a testület nem indít eljárást a TV2 hírműsorában megjelent, Vona Gábort személyében érintő riport miatt - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel. A médiatanács több más médiafelügyeleti, valamint rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntéseket is hozott legutóbbi ülésén.

    A közleményben az áll: a Tények című hírműsor november 14-ei adásában leadott riportban egy bejelentő szerint hamis színben mutatták be a Jobbik elnökét. A sajtó-helyreigazítási, személyiségi jogokkal kapcsolatos ügyek azonban nem médiajogi, hanem büntető- vagy polgári peres eljárásban elbírálható jogsérelmek. A médiatanács csak olyan, emberi méltósággal kapcsolatos esetekben járhat el, amelyek túlnyúlnak egy konkrét magánérdek sérelmén, és ahol az emberi méltóság tiszteletben tartását a médiát figyelemmel kísérő közönség érdekében szükséges elvárni - közölték.
    A testület a TV2-n közreadott, atomerőművet népszerűsítő pillanatreklámok érzékelhetősége ügyében sem indít eljárást. A több párt képviselői által benyújtott panasz alapján indított hatósági vizsgálat megállapította: a hirdetések 0,7 másodpercig látszottak, amely a szakirodalomban elfogadott 0,23-0,5 másodperces érzékelhetőségi határértéknél hosszabb, emellett azokat megfelelően elkülönítve sugározták a reklámblokkokon belül. Emiatt az érintett hirdetés miatt nem vetődött fel a reklámok tudatos észlelhetőségét előíró, a médiaalkotmányban rögzített rendelkezés megsértése - hangsúlyozták.
    A vizsgálatban megjegyezték, hogy ez a reklámtechnika nem ismeretlen a magyar hirdetési piacon: 2015-ben kilenc hasonló kampány futott a TV2 és a Super TV2 kínálatában.
    A TV2 Tények október 4-ei adásában közzétett "Saját fiát molesztálhatta az apa" című riport miatt érkezett panasz nyomán sem tud eljárni érdemben a médiatanács, mert ebben az esetben sem a közérdek sérült, ugyanis a panaszt az egyéni jogok sérelmére alapítva nyújtották be. A kérelem ezért nem minősül médiajogi ügynek, így a testületnek nincs hatásköre eljárni - írták.
    Az RTL Klub szolgáltatóját túl hangosan közzétett reklámblokkjai, illetve műsorelőzetesei miatt 240 ezer, a Sport1 és a Sport2 médiaszolgáltatóját 300 ezer, a Story5 és a Galaxy Tv üzemeltetőjét 225 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a testület.
    A korhatárkarikák feltüntetésének részleges vagy teljes mellőzése miatt a médiatanács a Heti Tv újság kiadóját, a Central Médiacsoport Zrt.-t 50 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezi, illetve e területen első alkalommal regisztrált jogsértések miatt pénzbírság nélkül, felhívással figyelmezteti az rtlklub.hu, valamint a TISZApART TV szolgáltatóit.
    A Tatabányai Közösségi Televízió szolgáltatójára 50 ezer forint bírságot szabott ki a grémium, mert a Képújság című műsora alatt szóló Forrás Rádióval jogosulatlanul kapcsolódott hálózatba. A testület emellett a szolgáltatót figyelmeztette a saját készítésű műsorok minimumarányának betartására is.
    A testület a nyíregyházi Mustár Rádiót 20 ezer forint bírsággal sújtotta, a Klubrádiót pedig pénzbírság kiszabása nélkül, határozatban figyelmeztette, mert egy augusztusi adáshetük mintavételes hatósági vizsgálata alapján kevesebb magyar zenét sugároztak a szerződéseikben vállaltakhoz, illetve a törvényben előírt kvótákhoz képest. Továbbá az utóbbi szolgáltató néhány százalékkal több ismétlést adott közre, mint amennyit a szerződésében rögzítettek.
    A közleményben megjegyezték: a bírságok kiszabásakor mindig a fokozatosság és az arányosság elve alapján, a körülményeket figyelembe véve állapítják meg a jogkövetkezmények formáját, mértékét.
    A médiatanács a legutóbbi ülésén rádiós frekvenciák pályáztatását érintő kérdésekben is döntött. A médiatanács a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására indított pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánította, miután alaki szempontból valamennyi benyújtott pályázat érvénytelennek bizonyult, és az egyik pályázó felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította. Egyúttal felkérték az NMHH hivatalát a médiaszolgáltatási lehetőség új frekvenciatervének kidolgozására, új pályázati eljárás előkészítésére.
    A Keszthely 99,4 MHz és a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívásait elfogadta a médiatanács, ezek csütörtöktől, illetve péntektől olvashatók a hatóság honlapján. A pályázatokat január végén lehet majd benyújtani.
    A Budapest-Terézváros 87,6 MHz-en jelenleg működő kisközösségi Kontakt Rádió szolgáltatójának kérelmére a testület újabb 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a médiaszolgáltatóval, tekintve, hogy a budapesti telephellyel meghirdetett kisközösségi pályázati eljárás még nem zárult le.