Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakértő: a francia választási kampányban "erős" téma lesz a terrorizmus

2016-12-15 07:26:36

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Franciaország-szakértője szerint a francia választásokon "erős" téma lesz a terrorfenyegetettség és a terrorizmus elleni fellépés.

 

    Szűcs Anitát az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt követően kérdezték, hogy a francia Nemzetgyűlés szerdára virradóra ötödször is megszavazta a múlt év novemberi terrortámadások után bevezetett országos rendkívüli állapot meghosszabbítását. A javaslat értelmében 2017. július 15-ig, a tavaszi elnökválasztás és a nyári parlamenti választások utánig marad érvényben a rendkívüli állapot egész Franciaországban. A javaslatot még a szenátusnak is el kell fogadnia. A felsőház csütörtökön szavaz a tervezetről.
    Szűcs Anita felidézte: Franciaországot több nagyobb terrortámadás is érte. Az ország továbbra is terroristák, terrorszervezetek célpontja, így jogos a rendkívüli állapot meghosszabbítása. Ugyanakkor a szakértő megjegyezte, hogy a rendkívüli állapot bevezetése óta is történtek terrorcselekmények. Ezért sokan azt mondják, nem a rendkívüli állapotot kellene fenntartani, hanem más célzottabb eszközökre lenne szükség a terrorizmus ellen.
    Kitért arra is, sokak szerint "valós védelmet hozhat" a jelenleg is folyamatban lévő titkosszolgálati reform. A szakemberek kiképzése azonban hosszabb időt igényel, ezért a szakértő úgy véli, hogy a reform rövid távon még nem hoz komoly eredményeket.
    Szűcs Anita szerint azért sem véletlen, hogy ismét meghosszabbítják a rendkívüli állapotot, mert nem csak a szélsőjobboldal számára erős ütőkártya a terrorfenyegetettség, hanem a jobb- és a baloldal számára is "erős" téma a terrorizmus elleni harc.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány