Andrea napja van. | 2024.04.18

Porsche Hungaria: az újautópiac lendülete tovább tart

2016-12-14 18:03:20

A magyarországi újautópiac élénk volt az idén, és ez várhatóan 2017-ben folytatódik, erre utal az is, hogy növekszik a magánvásárlók aránya - értékelte az évet Eppel János, a Porsche Hungaria Kft. (PH)  ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

    Tájékoztatása szerint a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó PH, amely a személyautóknál 28 százalékos, a haszonjárműveknél pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar piacon, az idén 31 ezer új autót értékesít a tavalyi 28 ezer darab után. Az ügyvezető arra számít, hogy a bővülés folytatódik, jövőre az eladott darabszám elérheti a 35 ezret.
    A legerősebben a Volkswagenek eladása nőtt, de bővült a Skodáké és az Audiké is.
    Eppel János megjegyezte, hogy eladott autóik egy része külföldi tulajdonoshoz kerül. Főleg német vevők vásárolnak szívesen magyarországi márkakereskedőktől, mivel a magyar importőr általában a németországinál alacsonyabb árakat tud kialkudni a gyártól. Így például a Magyarországon eladott új Volkswageneknek a 30-35 százaléka, a SEAT-oknak akár 60 százaléka végül külföldön kerül forgalomba.
    Az ügyvezető elmondása szerint erősödik a magánvásárlói réteg, a Porsche Hungariánál az idén már az eladott járművek 35-36 százaléka magánszemélyekhez került, miközben a válság utáni években jellemzően 30-70 százalék volt a magán- és a céges vevők aránya. Ez az alacsonyabb árfekvésű autók eladását lendítette meg - tette hozzá.
    Eppel János kitért arra, hogy az utóbbi időszakban több, a feketepiac visszametszését, a legális kereskedelmet és szerviztevékenységet támogató intézkedés történt. Ezek közül kiemelte, hogy a cégek számára visszaigényelhető a javítási díj áfájának 50 százaléka, valamint a lízingdíj áfája. Várható az is, hogy az adóhatóság számára megteremtik a kereteit annak, hogy számon kérhesse az importált használt autók áfájának befizetését. Ezek Eppel János szerint mind a kormányzat és az autószektor aktív párbeszédének eredményei.
    A PH vezetője az MTI kérdésére tájékoztatott arról, hogy Magyarországon az éve eleje óta 10 ezer, a Volkswagen kifogásolt dízelmotorjaival szerelt jármű számára nyitották meg a szoftverfrissítési akciót, és 5 ezer járműnél végezték már el a szervizek a szükséges módosításokat. Eppel János szerint a jövő év végéig lezárulhat a szervizakció.
    Magyarországon az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján 35 283 dízelüzemű járműnél van szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében - közölte korábban a PH. 
    A Porsche Hungaria Kft. árbevétele az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint eléri a 310-320 milliárd forintot, 10 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit.