Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kormányellenes és kormánypárti tüntetéseket tartottak Lengyelországban

2016-12-14 07:17:25

 

Varsóban és több más lengyelországi városban tömegek emlékeztek meg kedden a 35 évvel ezelőtt bevezetett, több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapot áldozatairól, a gyűlések kormányellenes és kormánypárti tüntetések formáját öltötték.

 

    A Polgári Platform (PO) és a Nowoczesna (Modern) ellenzéki pártok vezetői a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) kormányellenes mozgalom több ezer fős felvonulásán vettek részt. A tüntetők a hadiállapot bevezetését jóváhagyó Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) Központi Bizottságának egykori székhelyétől a jelenleg kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt székhelyéhez vonultak, jelezve, hogy összefüggést látnak a kommunista rezsim és a mai PiS-kormány között.
    A KOD-menet útvonalán a hadiállapot idején üldözött mintegy ezer egykori ellenzéki tartott ellentüntetést. A rendőrség kordont vont a két tüntetés közé, komolyabb incidensek nem történtek, a két tábor csak szópárbajt vívott egymással. 
    A kormánypárt este az egyik belvárosi téren tartott megemlékezést, amelyen mintegy tízezren vettek részt. A sorrendben már hatodik évfordulós nagygyűlésen jelen volt Beata Szydlo kormányfő és Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is. Kaczynski beszédében a hadiállapotot a második világháborút követő szovjet megszálláshoz hasonlította, amelyek között, mint mondta, csak az volt a különbség, hogy a hadiállapotot hazai erőkkel tartották fenn. 
    "A kommunista rendszer egykori kedvezményezettjei egyenlőségjelet akarnak tenni a PiS-kormány és a hadiállapot felelősei közé" - jelentette ki Kaczynski. Mint mondta, ma azért folyik a küzdelem, hogy Lengyelország "jobb és igazságosabb" legyen. Ez a küzdelem győzelemmel fog végződni - mondta -, és a győzelem részeként "legalább erkölcsi, de egyes esetekben büntetőjogi felelősségre is" fogják vonni a lengyelek ellen annak idején bűncselekményeket elkövető személyeket.
    A lengyelországi hadiállapotot 1981. december 13-án hirdette ki az akkori lengyel kommunista miniszterelnök és egyben pártfőtitkár, Wojciech Jaruzelski tábornok. A korlátozó intézkedések, üldözések, internálások a Szolidaritás független szakszervezetet felszámolását, a kommunista rendszer megőrzését célozták. 
    A hadiállapot alatt elkövetett bűntettek miatt a lengyel bíróságok eddig öt embert ítéltek el másféltől három évig terjedő, letöltendő, néhányat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre. Az összesen 136 vádlott többségét ártatlannak minősítették, illetve elévülés, amnesztia vagy az illető halála miatt megsemmisítették az eljárásokat.
    Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kedden bejelentette: posztumusz megfosztják tábornoki rangjuktól a hadiállapot fő felelőseit, Wojciech Jaruzelskit és Czeslaw Kiszczakot.