Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmi: az eredményekhez a társadalom szereplőinek teljesítménye kellett

2016-12-13 15:38:24

 

A gazdasági téren elért eredményekhez elengedhetetlen volt a társadalom számos szereplőjének kiemelkedő teljesítménye, amellyel a hátteret biztosították a fejlődéshez - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) évzáró plenáris ülésén.

 

    Az Emmi által kedden az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Soltész Miklós történelminek nevezte a létrejött bérmegállapodást. Kiemelte, hogy az alacsony jövedelműeknek, a bérből és fizetésből élőknek nagy segítség a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése. A Siemens Zrt. oktatási központjában megrendezett tanácskozás helyszíne szimbolikus - mondta Soltész Miklós, amikor köszönetet mondott a házigazdának -, mert a német vállalat jól példázza, mennyire eredményes lehet az összefogás egy csúcstechnológiát Magyarországra hozó nagyvállalat és az állam között. Az államtitkár méltatta a társadalmi párbeszéd legátfogóbb fórumaként működő testület idei munkáját, köszönetet mondott a testület tagjainak és a leköszönő soros elnöknek.
    Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt mondta: olyan történelmi megállapodás született a kormány, a munkavállalói, illetve a munkáltatói érdekképviseletek között, amely hat év alatt negyven százalékkal növelheti a reálbéreket Magyarországon. Cseresnyés Péter hangsúlyozta, két év alatt érdemben nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege, ami a gyerekek számával arányosan több tízezer forinttal többet hagy a családoknál. Hozzátette: a kötelező legkisebb bérek emelése a magasabb bérkategóriákban is tovább fogja emelni a kereseteket.
    A rendezvényen Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára bemutatta Magyarország újraiparosítási tervét, az Irinyi Tervet. Azt mondta: a munka már megkezdődött, célja, hogy az ipar részesedésének növelésével hosszú távon erősítse, stabilizálja a magyar gazdaságot.
    Az NGTT résztvevői üdvözölték az Irinyi Tervet, valamint a kormány és a szociális partnerek között létrejött 2017-2018-as bérmegállapodást. Az NGTT is egyetértett abban, hogy a bérmegállapodás "egyértelmű nyertesei a magyar munkavállalók" - írta az Emmi közleményében.