Auguszta napja van. | 2024.03.29

Minden negyedik magyar a tervezettnél többet költ karácsonyi bevásárlásra egy felmérés szerint

2016-12-13 11:52:03

 

Minden negyedik magyar a tervezettnél többet költ az év végi vásárlásokra, és minden tizedik hitelt vesz fel az ünnepek alatt - derül ki az Intrum Justitia európai fogyasztói fizetési jelentéséből.

 

    Az MTI-nek kedden eljuttatott összefoglaló szerint minden negyedik válaszadónak komoly gondot okoz, hogy miből vásárolja meg a tervezett karácsonyi ajándékokat.
    A jelentésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak. Magyarország nagyobb pénzügyi megfontoltságot mutat az európai átlagnál: bár a magyarok 24 százaléka többet költ a tervezettnél, csak 12 százalékuk vesz fel hitelt, kér kölcsön vagy meríti ki hitelkártya-keretét, hogy beszerezze az ajándékokat.
    A hitelfelvételt vizsgálva az uniós átlag 15 százalék körüli, de Írországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Szlovéniában vagy Olaszországban az átlag fölött vesznek fel kölcsönt a karácsonyi vásárlások miatt.
    A kutatás szerint a kiköltekezés még nyomasztóbbá teszi a januári napokat, amelyek pénzügyileg amúgy is az év legnehezebb időszakának számítanak a hazai megkérdezettek 39 százaléka szerint.
    A követeléskezelő vállalatcsoport évente elkészíti az európai fogyasztói fizetési jelentést, az idei kutatásban 21 európai ország több mint 21 ezer állampolgára vett részt, köztük 1005 magyar.