Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megtalálták a majomszerűvé "restaurált" spanyol Jézus-freskó eredeti festményváltozatát

2016-12-08 19:04:00

 

Egy aragóniai gyűjteményben bukkant rá két spanyol régiségkereskedő a borjai templom majomszerűvé átfestett freskójának eredeti festményváltozatára, amelyet most kiállítanak egy zaragozai galériában.

 

    A felfedezést azért is tartják jelentősnek, mert eddig azt hitték, hogy a jó szándékú, de ügyetlen, lelkes amatőr templomi restaurátor, a most 85 éves Cecilia Giménez keze nyomán végleg eltűnt Elías García Martínez Ecce Homo című műve.
    A Ricardo Ostalé Galériában kiállított festmény teljesen úgy néz ki, mint a templomi freskó, eredetisége a szakértők szerint vitathatatlan, a művész aláírta és dátumozta is.
    Mivel előbb készült, mint a templomi freskó, a szakemberek úgy vélik, hogy ez az alkotás modellként készült és a valenciai művész később egyszerűen átmásolta róla a falra a képet.
    Elías García Martínezt és munkásságát ez a félresikerült restauráció tette világhírűvé. A történet bejárta a világsajtót, hatalmas reklámot csinált a városkának, a "bundás Jézus" vagy "Moncsicsi Jézus" gúnynevekkel illetett festményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni. 
    A óriási érdeklődés miatt idén látogatóközpontot nyitottak a borjai templomban, ahol bemutatják a freskó keletkezésének és sikerének történetét.