Ervin napja van. | 2024.04.26

NGM: jövőre is kedvezően alakul a költségvetés

2016-12-07 11:40:14

 A minisztérium szerint a kedvező költségvetési folyamatok nem csak az év hátralévő részében, hanem jövőre is fennmaradnak - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a friss államháztartási adatokat kommentálva.

    Hozzátette, októberhez hasonlóan, novemberben is többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, a múlt hónapban 2 milliárd forinttal több bevétel érkezett, mint amennyi kiadás volt. Az első 11 hónap 59 milliárd forintos többletet mutat a tavalyi 970 milliárd forint hiányhoz képest - mondta, hozzátéve, hogy tavaly az államnak több száz milliárd forintot kellett megelőlegeznie az uniós támogatásokat, ami növelte a pénzforgalmi hiányt.
    Novemberben több mint 183 milliárd forint érkezett meg az úgynevezett aszfaltügyi viták lezárásaként, amelyben vita volt az Európai Bizottsággal arról, milyen kiadásokat teljesíthet a magyar állam - fejtette ki.
    Kiemelte, az egyedi tételek mellett a kedvező adathoz hozzájárult, hogy nő a foglalkoztatottak száma és keresetük is érdemben emelkedik, ami jelentős támasz a költségvetésnek.
    Az NGM arra számít, a kedvező folyamat nemcsak az év hátralévő részében, hanem jövőre is fennmarad. Az államtitkár felidézte a novemberben megkötött "történelmi jelentőségű" bérmegállapodást, amelynek nyomán több év alatt 40 százalékkal is emelkedhetnek a bérek. Ha ez megvalósul, erőteljesebben nőhet a magyar gazdaság és a költségvetés bevételei is, így megőrizhető az elmúlt években elért stabilitás - mutatott rá.