Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elemző: tartós lehet a hordónkénti 50-55 dolláros olajár

2016-12-02 08:59:51

 

Tartós lehet a hordónkénti 50-55 dolláros olajár, amennyiben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai betartják termeléscsökkentési vállalásaikat - mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője az M1 aktuális csatornán pénteken. 

 

    Hozzátette: a dollár várhatóan erősödni fog, ami némileg visszavetheti a kőolaj árát, de az az első fél évben így is 50 dollár felett lesz. Megjegyezte, hogy minden nem dollárban számoló ország számára a deviza erősödése és az olajár emelkedése dupla csapás, ami például a magyar fogyasztókat is sújtja majd. 
    Az elemző rámutatott: a korábbi példák azt mutatták, hogy általában volt csalás a kvótákhoz képest, a megegyezés ellenére több ország nem tartotta be azokat és a költségvetési bevétel növelése érdekében a kvótán felül is eladtak olajat. A piac most is - elsősorban Iraktól és Irántól - azt várja, hogy többlettermelést hoz a piacra. 
    Az OPEC egyik fő dilemmája volt a megfelelő árszint megcélzása is, mivel a tagállamoknak nem érdeke, hogy az amerikai olajtermelés nagyon felfusson. A szakértő szerint az amerikai palaolajtermelés hordónként 55-60 dolláros árszinten indul majd be igazán.