Emma napja van. | 2024.04.19

Diplomaták szerint Johnson a szabad mozgás mellett érvelt, a brit külügy cáfol

2016-12-01 07:06:12

 

Londonban dolgozó külföldi diplomaták szerint Boris Johnson brit külügyminiszter az Európai Unión belüli szabad mozgás hívének mondta magát egy zártkörű diplomáciai rendezvényen. A brit külügyminisztérium cáfolta az értesülést.

 

    A Sky News brit hírtelevízió szerda esti beszámolójában négy, név nélkül nyilatkozó nagykövetet idézett, akik csaknem egybehangzóan azt mondták: Johnson egy munkaebéden, amelyet EU-társállamok londoni nagyköveteinek tartott, kijelentette, hogy "személy szerint" pártolja az EU-n belüli mozgásszabadság alapelvét, de hozzátette azt is, hogy a brit kormánynak nem ez az álláspontja.
    Az idézett EU-nagykövetek szerint Johnson hangsúlyozta azt is, hogy az uniós országok közötti szabad mozgás elve Nagy-Britanniát a bevándorolók száma alapján nagyobb mértékben érintette, mint más EU-tagországokat.
    A brit külügyminisztérium szóvivője szerda este a Sky News megkeresésére mindezt cáfolta. Kijelentette: a külügyminiszter már sokszor kifejtette, hogy a bevándorlást önmagában nem ellenzi, de vissza akarja szerezni a bevándorlás feletti ellenőrzést, hogy a brit kormány korlátozhassa a letelepedési szándékkal érkezők számát.
    A külügyi szóvivő szerint Johnson nem mondta a nagyköveteknek, hogy támogatja az Európai Unión belüli akadálytalan mozgást, és felszólítja azokat, akik szerint valaha is ezt mondta volna, hogy mutassanak be ezt alátámasztó bizonyítékokat.
    Az ügy különös jelentőségét az adja, hogy a bevándorlás az egyik legsarkalatosabb vitaforrás London és Brüsszel között.
    Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához - ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli -, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.
    Theresa May brit miniszterelnök többször hangoztatott véleménye szerint viszont az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás - amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt - megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.