Csongor napja van. | 2024.04.16

Németország 40 millió eurót fordít jövőre a menedékkérők távozásának ösztönzésére

2016-11-30 18:21:29

 

Németországban jövőre 40 millió eurót fordítanak a menedékkérők önkéntes távozásának ösztönzésére - jelentette be Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szerdán Saarbrückenben a belügyminiszteri konferencia (IMK) ülése után. A kétnapos tanácskozáson nem sikerült megállapodni a kitoloncolási szabályok szigorításáról, de a feladat elvégzéséért felelős tartományi belügyminiszterek és a szövetségi tárca vezetőjének egyeztető fórumán abban egyetértettek, hogy hatékonyabban kell távozásra bírni a menedékkérőket.

 

    A szövetségi kormány becslése szerint a 2015 eleje óta érkezett több mint egymillió menedékkérő közül az év végéig mintegy 100 ezren távoznak majd. Nagyjából kétharmaduk önként, közpénzből finanszírozott újrakezdési támogatással, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közreműködésével szervezett hazatelepítési programok révén. Az idén már több mint 50 ezren távoztak így, a kitoloncoltak száma pedig az év végére elérheti a 26 500-at, ami évtizedes csúcs, azt jelenti, hogy az idén toloncolják ki 2003 óta a legtöbb embert Németországból.
    Azonban az elutasított és távozásra kötelezett menedékkérők száma minden korábbinál magasabbra emelkedhet, 2017-ben elérheti az 500 ezres határt. A félmilliós tömeg megjelenésének kilátása pedig ismét elindította a kitoloncolások körüli szakpolitikai vitát, és a szövetségi szinten a szociáldemokrata párttal (SPD) kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség vezetőinek nyilatkozataiban, beszédeiben visszatérő elemmé vált, hogy a társadalmi béke és a menekültek érdekében távozásra kell bírni mindenkit, akiknek nem jár menedékjog.
    Baden-Württemberg tartomány CDU-s belügyminisztere, Thomas Strobl a napokban a kitoloncolási szabályok drasztikus szigorítását javasolta, hangsúlyozva, hogy aláássa a jogállamba vetett állampolgári bizalmat, ha nem sikerül hazajuttatni az 500 ezer elutasított menedékkérőt.
    A többi között a betegekre vonatkozó kitoloncolási moratórium lazítását előirányzó javaslatcsomagot végül nem vették az IMK ülésének napirendjére, és a testület tagságának felét kitevő nyolc SPD-s tartományi belügyminiszter ellenállása miatt nem döntöttek szigorítások kezdeményezéséről. A menekültek befogadása melletti lakossági támogatás megőrzéséhez a hatályos szabályok következetes érvényesítése is elég - húzta alá Ralf Jäger észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter, az SPD-s tárcavezetők szóvivője.
    A CDU/CSU szerint viszont fokozni kell a távozástól elzárkózó és a tartózkodási jog meghosszabbítását csalással, a hatóságok félrevezetésével elérni igyekvő menedékkérőkre kifejtett nyomást. Nagyobb szigor nélkül nem várható siker - jegyezte meg Thomas de Maiziere, a CDU politikusa, aki állandó vendégként vesz részt a konferencián.
    Abban mindenki egyetértett, hogy az önkéntes hazatérési programokat és a kitoloncolásokat is hatékonyabban kell végrehajtani, és megállapodtak abban, hogy előkészítenek egy intézkedéscsomagot, amelyről a tartományi miniszterelnökök és a kancellár egyeztető testülete dönt majd. Tervezik a többi között, hogy szövetségi szinten létrehoznak egy koordinációs központot, amely összehangolja a menedékkérők hazautaztatását és tartja a kapcsolatot a származási országokkal. Továbbá az elutasított menedékkérők önkéntes hazatelepítését szolgáló IOM-programok mellett jövőre 40 millió euróval ösztönzik mindazok távozását, akik még kérelmük elbírálására várnak, és nagy valószínűséggel nem kapnak menedékjogot Németországban.