Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nappali otthon épül fiatal felnőtt autisták ellátására Kecskeméten

2016-11-29 11:01:40

 Otthon épül fiatal felnőtt autisták, valamint enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők nappali ellátására Kecskeméten - tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

    Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) elmondta: Kecskemét önkormányzata a Homokbányán, az egykori orosz laktanya területén 2018 nyarára megépülő, 48 személyes otthon létrehozására 351 millió forintot nyert el a terület- és településfejlesztési program keretében. 
    A tervezett beruházással egy új, eddig hiányzó szociális szolgáltatás, huszonnégy fiatal felnőtt autista nappali ellátása valósul meg. Emellett lehetővé válik az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők nappali ellátásának bővítése is - tette hozzá.
    A polgármester kiemelte: mindezzel Kecskeméten - az országban egyedülálló módon - megvalósul az autizmussal élők ellátása az óvodától a felnőttkorig, miközben a családjuktól sem szakadnak el. 
    Hollóné Ruska Zsuzsanna, a Kecskeméti Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője az MTI kérdésére elmondta: intézményük autizmuscentrumának óvodai, általános iskolai és szakiskolai képzésében 106 gyerek és fiatal vesz részt. 
    Az új otthon óriási hiányt pótol majd - hangsúlyozta, hozzátéve: intézményükben az autista fiatalok a tankötelezettségi kor betöltéséig, vagyis a 16. életévükig maradhatnak, kivéve a szakiskolába kerülőket, akik akár 23 éves korukig is. Az iskolát elhagyók számára azonban országosan is kevés az ellátóhely, kifejezetten autizmussal élők számára a megyében nincs is felnőttintézmény. Rendszerükből az elmúlt nyolc-tíz évben 14 kecskeméti tanuló került ki, a következő öt évben pedig szakiskolásaik közül újabb kilenc diák tölti be a 23. életévét.