Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: eredményt hozott a monetáris eszköztár átalakítása

2016-11-29 07:42:43

Egyértelműen beigazolódott, helyes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank a monetáris eszköztárának átalakításával, a jegybank célzott, nemkonvencionális intézkedéseivel július óta érdemi hozamcsökkenést tudott elérni - erről írt az MNB honlapján keddtől elérhető háttértanulmányban Nagy Márton, az MNB alelnöke és   Virág Barnabás ügyvezető igazgató. 

    Az MNB a nyáron jelentette be, hogy a monetáris kondíciók célzott lazítása érdekében korlátozni fogja a három hónapos betétek elhelyezésének lehetőségét a kereskedelmi bankok számára.  A szeptemberben meghatározott 900 milliárd forintos limit bevezetésének eredményeként az év végéig 200-400 milliárd forintnyi likviditás szorul ki a három hónapos betéti eszközből.
    Emellett a Monetáris Tanács októberi és novemberi ülésén a hiteloldali eszközök kamatait is csökkentette. A bankrendszer alkalmazkodással reagált az intézkedésekre, érdemben lazábbá váltak a monetáris kondíciók.
    A főbb pénzügyi piacokon 45-55 bázisponttal csökkentek a hozamok: a nyári bejelentés óta a bankközi - három hónapos bankközi BUBOR - hozamok 45 bázisponttal 0,57 százalékra, míg a három hónapos diszkont kincstárjegy (DKJ) 47 bázisponttal közel 0,3 százalékra, a swap-hozamok pedig 57 bázisponttal 0,55 százalékra mérséklődtek.
    A BUBOR csökkenése éves szinten nagyjából 27 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a hazai lakossági és vállalati hitelfelvevőknek. A bankközi kamatok csökkenése mindezek mellett nemcsak az alternatív befektetési lehetőségeket értékeli fel, hanem a hitelkereslet növekedését eredményezheti, felerősítve ezáltal a jegybanki hitelösztönző eszközök hatását. A három hónapos betét korlátozásának mértékéről negyedévente határoz a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, legközelebb decemberben dönt a 2017. első negyedévi mennyiségi korlátról.