Gedeon napja van. | 2024.03.28

Áfacsalás miatt indult eljárás egy húst importáló bűnözői csoport ellen

2016-11-28 08:54:07

 

Tíztagú bűnözői csoportot lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói, a társaság tagjai mintegy másfél milliárd forint értékű baromfi- és sertéshússal csaltak el áfát - közölte a NAV sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

 

    Simon Béla közleménye szerint az egy érdi férfi és fiatal élettársa irányítása alatt álló cégvezetők több társaság nevében húsipari termékeket importáltak Lengyelországból és Szlovákiából, majd az árut papíron több magyar strómancégen keresztül átfuttatva kis- és nagykereskedőknek, élelmiszeripari feldolgozó cégeknek értékesítették.
    A közismert áfacsaló módszert alkalmazták: a vállalkozások a nettó áron (általános forgalmi adó, vagyis áfa nélkül) beszerzett importárut itthon már áfával növelt áron adták tovább a láncolat következő tagjának. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával egyrészt azt a látszatot keltették, hogy az árut belföldön szerezték be, másrészt a számlázó cégek az értékesítésből származó bevétel után minimális adót fizettek.
    A csalás révén forgalomba került 2600 tonna import baromfi- és sertéshúst az átlagos piaci ár alatt terítették, elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében, versenyhátrányba hozva ezzel az ágazat tisztességes kereskedőit.
    A rajtaütés napján a pénzügyi nyomozók 22 helyszínen tartottak házkutatást, foglaltak le bizonyítékokat. Az okozott kár enyhítése érdekében bankszámlákat zároltak. 
    A társaság vezetőinek üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük. A két irányító mellett a pénzügyi nyomozók hat magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként és két ember ellen körözést rendeltek el - zárul a NAV közleménye.