Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EP az isztambuli egyezmény mielőbbi elfogadására sürgette az Európai Uniót

2016-11-24 12:58:01

A nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezmény mielőbbi elfogadására szólították fel az Európai Uniót a képviselők az Európai Parlament (EP) csütörtöki plenáris ülésén.

    Az EP strasbourgi ülésén elfogadott állásfoglalásban fájlalták, hogy az ügyben nem haladnak a kellő sebességgel a tárgyalások, ezért azok felgyorsítására sürgették az Európai Unió Tanácsát és az Európai Bizottságot.
    Hangsúlyozták, az unió csatlakozása "egységes európai jogi keretet biztosít a nők elleni és a nemi alapú erőszak megelőzésére és leküzdésére, valamint az erőszak áldozatainak védelmére", illetve "politikai nyomást gyakorol majd a tagállamokra ezen eszköz ratifikálása tekintetében".
    A képviselők ugyanis emlékeztettek rá, az EU jövőbeni csatlakozása nem mentesíti a tagországokat az egyezmény ratifikálása alól, ezért felszólították mindazon államokat, amelyek még nem tették meg, hogy mielőbb fogadják el a megállapodás végső jóváhagyását, és biztosítsák annak megfelelő végrehajtását.
    Az uniós parlament tagjai szerdán arról kérdezték a bizottság és a tagállami kormányokat tömörítő tanács képviselőit, hogy hol tart az egyezmény elfogadása.
    Felszólalásában Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a megállapodást "még mindig nem ratifikálta minden EU-tagállam, köztük Magyarország sem, miközben tudjuk, hogy minden harmadik európai nőt érint a nők elleni erőszak valamilyen formája".
    "A nők elleni erőszak nemcsak a nők ügye, hanem olyan közügy, amely mérgezi, sérti a demokráciát. Olyan társadalmi probléma, amely komplex, jogi, szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális intézkedéseket, és azok következetes végrehajtását követeli meg. Ezen az úton az első lépés az isztambuli egyezmény ratifikációja kell, hogy legyen" - fogalmazott Niedermüller.
    Az Európai Bizottság márciusban javaslatot tett rá, hogy az Európai Unió csatlakozzon a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményhez, amelyet az EU minden tagállama aláírt, azonban mindössze tizennégy ratifikált.
    Az Európa Tanács által 2011 áprilisában elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és kapcsolati erőszak minden más aspektusára kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is.