Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-11-22 15:26:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa nyugati partvidékének időjárását továbbra is egy észak-dél irányú, többközéppontú ciklonrendszer alakítja. A Pireneusi-félszigettől Észak-Skandináviáig húzódó frontrendszere mentén sok a felhő, helyenként esik az eső, de a hőmérséklet csúcsértéke még mindig a sokévi átlag felett alakul. A kelet-európai nagykiterjedésű magasnyomás területén is enyhe az idő, szinte mindenütt fagymentes a nappal. Az anticiklon peremén sok a felhő, és többfelé párás, ködös a levegő. A két rendszer között - a szárazföld középső részén - hosszabb időre is kisüt a nap, és többnyire 11 és 16 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, az Appennini- és a Balkán-félszigeten 22, 23, Délkelet-Spanyolországban 24 fokot is mérnek. Szerda estig a Kárpát-medencében lényeges időjárás-változás nem várható, továbbra is a medence nagyobb részén a napsütésé lesz a főszerep, de főként a keleti vidékeken már tartósabban megmaradhat az éjszaka képződő köd.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Többnyire derült vagy gyengén felhős idő lesz. Éjszaka foltokban sűrű köd képződik, nagyobb eséllyel a Szécsény-Békéscsaba vonaltól keletre, de kisebb körzetekben az Alpokalján, illetve a Dunántúli-középhegységben is képződhet köd. Szerdán a ködfoltok zsugorodnak, a legtöbb helyen a déli órákra fel is oszlanak, és továbbra is sok lesz a napsütés. Csapadék nem várható. A délkeleti szél megélénkül, napközben főként a Kisalföld térségében meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, de nyugati határnál 6, 7 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 9 és 14 fok között valószínű, a tartósabban ködös részeken csak 7, 8, a nyugati határnál viszont 15, 16 fok is várható.