Auguszta napja van. | 2024.03.29

Előzetes letartóztatásban marad a gyanúsított

2016-11-21 14:36:38

 

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad a budapesti Teréz körúti robbantás gyanúsítottja - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI-vel.

 

    Közleményük szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság 2017. február 21-ig hosszabbította meg annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szeptember 24-én egy budapesti belvárosi járdaszakaszon robbantást követett el, amelynek következtében az ott járőrszolgálatot teljesítő két rendőr súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. 
    A gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt. 
    A Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa a gyanúsított és védője által az előzetes letartóztatás megszüntetésére és enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására tett indítványt múlt pénteken elutasította.
    A döntés indokai között szerepelt, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja továbbra is fennáll, azt a rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják.
    A bírói tanács határozatában hangsúlyozta, hogy a bizonyítottság esetén kiszabható büntetés mértéke, a gyanúsított bizonytalan egzisztenciális körülményei, valamint a házkutatás során lefoglalt tárgyak - a tervezett nyomozati cselekmények eredményes lefolytatása érdekében, s az eljárás jelenlegi szakaszában - a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását továbbra is indokolják a gyanúsítottal szemben.
    A végzés nem jogerős - olvasható a törvényszéki közleményben.
    Szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen.
    Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, Németh Szilárd a testület múlt szerdai ülésén azt mondta: teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van. Németh Szilárd az ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva közölte: az elkövető a rendőrség mint intézmény ellen hajtott végre tervezett és előkészített támadást. 
    A fideszes politikus azt is elmondta: a gyanúsított nem működik együtt a hatóságokkal.