Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hegyimentők szerint esés okozhatta a székely hegymászótestvérek halálát

2016-11-21 13:26:41

 

A hegyimentők azt valószínűsítik, hogy esés következtében haltak meg a Fogarasi-havasokban a múlt hét végén megtalált székelyföldi hegymászótestvérek. 

 

    A hegymászók holttesteit megtaláló hegyimentő csoport egyik tagját, Thomas Brosst a Maszol.ro romániai magyar portál szólaltatta meg. 
    "A baleset szombat (november 12.) délután történhetett. Az nem világos, hogy előtte megmászták-e a Moldoveanu-csúcsot, vagy a csúcstámadásból visszafordultak, mert hóviharossá változott az idő. Tény, hogy a rendkívül meredek Fereastra Micát szombaton jégréteg borította. Hiába volt a bakancsukon hágóvas, megcsúsztak, és több tucat métert gurulhattak a sziklás, jeges szirten. Mindkét férfi fején csúnya ütésnyomokat láttam" - idézte a hegyimentőt a Maszol.ro.
    A Digi24 hírtelevízió azt sem tartotta kizártnak, hogy lavina sodorta el őket. Az utal egy esetleges lavinára, hogy a vasárnap megtalált hegymászót egyméteres hóréteg alól ásták ki. Thomas Bross elmondta, mindkét férfinél iratok is voltak, így minden kétséget kizáhatóan a gyergyószentmiklósi testvérpárt találták meg. 
    A 34, illetve 37 éves gyergyószentmiklósi férfi november 12-én indult el megmászni a Fogarasi-havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. Egy napra vittek élelmet magukkal. A Fogarasi-havasokban azonban a múlt hét végén hóvihar dúlt, és helyenként egyméteres hó hullott. A mentőket a családjuk riasztotta, miután nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Autójukat múlt hétfőn találták meg a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál. 
    A keresésükre múlt héten egy helikoptert is a térségbe vezényeltek. A mentők egész héten fokozott lavinaveszélyben keresték az eltűnteket. Egyiküket szombaton találták meg a mintegy 2100 méter magasan fekvő Fereastra Mica nevű hely közelében, másikuk holttestét vasárnap találták meg mintegy nyolcvan méterre attól a helytől, ahonnan az első holttest előkerült. 
    A Maszol.ro portál korábbi közlése szerint a gyergyószentmiklósi testvérek szenvedélyes hegymászók voltak, megfelelő felszereléssel másztak, de a téli hegymászásban nem rendelkeztek számottevő tapasztalattal.