Tivadar napja van. | 2024.04.20

Dömötör Csaba: Brüsszel nem vonja vissza a kényszerbetelepítésről szóló döntéseit

2016-11-18 19:46:17

Az uniós belügyi tanácsülés újra egyértelművé tette, hogy az Európai Bizottság továbbra sem vonja vissza a kényszerbetelepítésre vonatkozó döntéseit. "Ez azt jelenti, hogy elhúzódó vitára kell számítanunk" - nyilatkozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára péntek délután az MTI-nek.

    Dömötör Csaba közölte: az októberi népszavazás eredménye egyértelmű, "a szavazók 98 százaléka nemet mondott a Brüsszel által erőltetett kvótacsomagra". A kormány ennek alapján kezdeményezte az alaptörvény módosítását, amelyet azonban az ellenzéki pártok nem támogattak. "Sajnáljuk, hogy az ellenzék pártpolitikai kérdést csinált az alaptörvény módosításából, és felelőtlenül figyelmen kívül hagyta, hogy stratégiai kérdésről, nemzeti ügyről van szó" - hangsúlyozta.
    Az államtitkár kiemelte: a népszavazáson 3,3 millió ember nyilvánított véleményt, és ezt a kormány magára nézve kötelezőnek tekinti. A kabinet továbbra is ellenzi a brüsszeli betelepítési programot, és ennek megfelelően képviseli Magyarország érdekeit minden uniós fórumon - tette hozzá.