Emma napja van. | 2024.04.19

Sorozatbetörőket fogtak el magyar-román rendőri együttműködéssel

2016-11-16 12:50:05

 

Magyarországon Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, Romániában pedig Nagyváradon követett el betöréses lopásokat az a bűnözői csoport, amelynek mind a hat tagját elfogták a magyar és a román rendőrség együttműködésével; a több évtizedes bűnözői múlttal bíró férfiak közül négyen előzetes letartóztatásba kerültek, ketten szabadlábon védekeznek - közölte a Nógrád megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes szerdán sajtótájékoztatón, Salgótarjánban.

 

    Kalmár Zsolt elmondta: nem szokványos, hogy külföldi rendőrség tagjai ügyész részvételével nemzetközi jogsegély keretében vesznek részt nyomozásban Magyarországon, de a rendőrségi együttműködésre szükség van, mert az utazó bűnözés sem megye-, sem országhatárokat nem ismer.
    Hozzátette, a nyomozás azért indult Nógrád megyében, mert az első bűncselekményeket Salgótarjánban követték el márciusban, a csoport tevékenysége esetében pedig egyértelműen megállapítható a bűnszövetség és az üzletszerűség.
    Kecskés András, a főkapitányság bűnügyi alosztálya vezetőjének tájékoztatása szerint a betörők Salgótarjánban előbb egy használtruha-kereskedésbe, majd a szomszédos utazási irodába jutottak be falbontással. Utóbbi helyszínről elmenekültek, amikor megszólalt a riasztó, de az üzletből elvitték a pultban talált készpénzt.
    Áprilisban egy nagykátai gazdasági társaságtól a széfben lévő pénzt akarták ellopni, de falmászás közben megzavarták őket, viszont májusban Nagyváradon 1800 lejt és nagy mennyiségű arany ékszert vittek el egy épületből, ahová a tetőszerkezeten át másztak be.
    Szeptemberben egy tiszakanyári családi házból vittek el laptopot, fényképezőgépet, márkás táskákat, étkezési utalványt és több mint egymillió forintot. A nyomozás során kiderült, hogy februárban egy őrbottyáni családból szó szerint talicskával tolták ki a pénzt, onnan ugyanis ezt a szállítóeszközt is ellopták, arany ékszerekkel és több mint 3 millió forinttal együtt. Szintén februárban egy budapesti ingatlan széfjéből vittek el egymillió forintot és étkezési utalványt. 
    Az 52 éves isaszegi K. Tibort, az erdőkertesi 46 éves L. Lászlót és 62 éves K. Lajost, valamint a 23 éves V. Tamást a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, két társuk - a betöréseken "beugróként" dolgozó 42 éves vecsési J. László és a 35 éves budapesti L. Gusztáv - szabadlábon védekezik.
    A gyanúsítottak a bűncselekmények elkövetését részlegesen beismerték. 
    Negrut Mircea Mrius, Románia belügyi attaséja a sajtótájékoztatón megköszönte a hatóságok közös munkáját.
    Tarcsa Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság betöréses lopások felderítésének országos koordinátora azt emelte ki, hogy a rendőrség másfél-két éve változtatott a bűnügyi stratégiáján, mivel a bűnözők nem foglalkoznak határokkal.
    Hatásköröket és illetékességi szabályokat figyelembe véve, de az országot egységes bűnügyi területként felfogva, a nyomozói szerveket egységes csapatként koordinálva harcolnak a bűnelkövetőkkel szemben, miközben a háttérben komoly elemzői munkát végeznek, keresve az azonosságot mutató ügyeket - tette hozzá.