Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: a magyarok a saját pénzükből védik az EU határát

2016-11-16 10:48:40

 

Az olasz kormányfő szavaival ellentétben a magyar kormány nem uniós pénzből épített kerítést a határra, a magyar emberek a saját pénzükből védik az Európai Unió határát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

 

    A tárcavezető arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott: "nem fogadjuk el, hogy az Európai Uniónak általunk befizetett pénzből falakat emeljenek". Az olasz kormányfő továbbá kijelentette: "ha az Európai Unió egyes tagállamai falakat építenek és csak akkor szolidárisak, amikor pénzt kapnak, akkor készen állunk megvétózni az unió költségvetését". Az igazi Európa nem "egoizmusból és falakból" áll - tette hozzá.
    Szijjártó Péter minderre reagálva közölte: "az olasz miniszterelnök jól láthatóan fél", hiszen egyértelmű, hogy az embereknek szerte a világban elegük van a bevándorláspárti politikából. Matteo Renzi "a félelmét próbálja meg agresszív nyilatkozatokkal palástolni, úgy akar erősnek látszani, hogy Orbán Viktort támadja" - vélekedett.
    A külügyminiszter megjegyezte: higgadtan és nagy türelemmel figyelik az olasz miniszterelnök "tényekkel is hadilábon álló nyilatkozatait".
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormány nem uniós, "pláne nem olasz pénzből épített kerítést" a határra, a kerítést a költségvetésből finanszíroztuk, vagyis - "ha így érthetőbb Matteo Renzi számára" - a magyar emberek a saját pénzükből védik az Európai Unió határát.
    Úgy fogalmazott, az egoizmus nem az, ha megvédjük magunkat az ellenőrizetlen bevándorlási hullámtól, hanem az, "ha egy vezető akkor is ragaszkodik a véleményéhez, amikor a tények világosan mutatják, hogy téved".