Auguszta napja van. | 2024.03.29

A muravidéki magyarok vallási életének tárgyaiból rendeznek kiállítást Lendván

2016-11-15 14:51:20

 

A város és a muravidéki magyarság kétnyelvű területéről származó, a katolikus, az evangélikus, a református és a zsidó vallásnak a népi és egyházi tárgyaiból nyílik egyedülálló kiállítás pénteken Lendván  - közölte az MTI-vel Lendvai Kepe Zoltán, a Lendvai Galéria és Múzeum főmuzeológusa, a kiállítás rendezője.

 

    A főmuzeológus elmondta, hogy mintegy ötszáz tárgyat állítanak ki: a szobrok mellett a mindennapi élet vallásosságához kapcsolódó szent tárgyakat, köztük tékákat, szekrényeket, szentképeket, szentek szobrait, szakrális festményeket, igés táblákat, zsoltárokat láthatnak majd az érdeklődők. A kiállítás részei lesznek az említett egyházak tárgyi anyagai is, a kelyhek, az egyházi textíliák és a miseruhák. 
    Lendvai Kepe Zoltán szerint először lesz látható egy helyen a muravidéki magyarság hivatalos és népi vallásossághoz köthető tárgyi világa. 
    A történelmi anyag mellett a vidék képzőművészeinek vallási témában készült alkotásait is bemutatják - magyarázta a főmuzeológus, aki az anyagból Király Ferenc, Baumgartner Dubravko, Göntér Endre és Gábor Zoltán műveire hívta fel a figyelmet. 
    A Lendva-vidék és a nemzetiségi terület szakrális örökségét bemutató kiállítás a lendvai várban lesz megtekintető 2017. január 31-éig.
    A tárlatot Székely András Bertalan, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság főtanácsadója nyitja meg a közreműködő egyházak papjaival és a múzeum igazgatójával közösen.