Auguszta napja van. | 2024.03.29

NFM: az energiapolitika a biztonságos ellátást szolgálja

2016-11-15 14:23:02

 

Az energiapolitikai intézkedések a jövőben is a megtartható, biztonságos és versenyképes energiaellátást szolgálják - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Siófokon.

 

    Kádár Andrea Beatrix a 48. Nemzetközi gázkonferencia és szakkiállítás megnyitóján hozzátette: a magyar földgázimport forrás- és útvonal-diverzifikációja jó ütemben halad, az ország importkapacitása napi 82,7 millió köbméter, ami meghaladja az elmúlt tíz év teleinek napi átlagos csúcsfogyasztását, amely 77,3 millió köbméter volt.
    Piaci alapon az osztrák-magyar vezetéken keresztül ma bármilyen gáz beérkezhet hazánkba, és ki lehet használni a magyar-szlovák határkeresztező vezeték kapacitásait is - jegyezte meg.
    Elmondta, a kormány bízik abban, hogy minél hamarabb teljesen megépül az észak-déli földgázfolyosó, és megtörténik a román-magyar, illetve a horvát-magyar határkeresztező földgázvezeték kétirányúsítása, s ezáltal Magyarország hozzáférhet a déli, és dél-keleti földgáz- és cseppfolyós földgáz (Liquefied Natural Gas - LNG) forrásokhoz.
    Ez utóbbira a magyar kormányzat egyelőre alternatív energiaforrásként tekint, de még nem látható, hogy milyen mértékben fejlődik a közép- és délkelet-európai térség LNG fogadására képes infrastruktúrája - mondta. Bár világviszonylatban bővültek az LNG gyártókapacitásai, Európa nyugati és keleti része között lényeges különbségek vannak a fogadó terminálokat, a határkeresztező vezetékek számát és a tárolókapacitásokat nézve - fűzte hozzá.
    A helyettes államtitkár utalt arra, hogy az utóbbi két évben a kőolajárak mintegy 60 százalékos esése, és a földgázárak 20-25 százalékos csökkenése miatt az olaj- és gázipari vállalkozások drasztikusan csökkentették a kutatásra, termelésre fordított költségeket.
    A magyarországi földgáztermelés tavaly 1,55 milliárd köbméter volt. Pozitív, hogy a belföldi termelés és az import aránya a 2014-es 16-84 százalékról 19-81 százalékra módosult, ami megközelíti a korábbi évek 20-80 százalékos arányát - mondta.
    Kitért arra is, hogy a kormányzat a bányászati koncessziós rendszerrel megfelelő kereteket alakított ki azért, hogy a kedvezőtlen feltételek mellett is bővüljenek a szektorba irányuló befektetések. Az eddig meghirdetett koncessziók kétharmada szénhidrogénekre irányult, és a megkötött 17 szerződés közül 15 esetben szénhidrogén kutatására és kitermelésére kerülhet sor. A kormány a jövőben is szénhidrogének kutatására vonatkozó tenderek meghirdetését tervezi - jelentette ki.
    A helyettes államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a magyar földgáztárolók szabad kapacitásainak jobb kihasználása lehetőséget ad arra, hogy Magyarország kiemelt szerepet töltsön be a régió földgázellátásának biztonságában.
    Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója többek között arról beszélt, hogy 2015-ben az Európai Unió Oroszországból származó földgázimportja 7 százalékkal haladta meg a 2014-es mennyiséget. Ez a tendencia folytatódik, Európa importfüggősége nőni fog - mondta.
    Fehér János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a nagy közös európai gázvezetékek, hanem a belső rendszerek összekapcsolása is gázszállítási folyosókat hoz létre, amelyek megfelelő forrásdiverzifikációt jelenthetnek.