Andrea napja van. | 2024.04.18

Szabó Tünde: Budapest olimpiai pályázatának is kedvez majd az új rendszer

2016-11-14 08:08:37

 

Szabó Tünde szerint Budapest 2024-es olimpiai pályázatának is kedvez majd az az új sportirányítási rendszer, amelyről a parlament által a múlt héten elfogadott új sporttörvény rendelkezik. 

 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára erről hétfőn reggel, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában beszélt. Hozzátette: úgy látja, az új rendszerben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a kandidálásra is jobban tud majd koncentrálni.
    A magyar főváros mellett Los Angeles és Párizs kandidál a 2024-es nyári játékokra, a helyszínről jövő szeptemberben, Limában születik majd döntés. 
    Szabó Tünde hangsúlyozta: azért volt szükség arra, hogy a magyar sport teljes igazgatási és finanszírozási rendszere a MOB-tól az Emmi államtitkárságához kerüljön át, mert sok új sportfinanszírozási program indult el azóta, hogy az említett feladatokat 2011-ben a MOB kapta meg. Szabó Tünde példaként többek között a 16 kiemelt, valamint a 20 felzárkóztatandó sportág támogatásáról szóló programot, a létesítmények fejlesztését, a hazai rendezésű események támogatását, illetve a kiemelt egyesületek külön támogatási rendszer szerinti működését említette, ezek elmondása szerint már nem is kerültek át a MOB-hoz.
    Az államtitkár hangsúlyozta: a négy éve fennálló rendszert az olimpiai ciklus lezárultával felül kellett vizsgálni, ugyanakkor ismét kiemelte, hogy az átalakítás a riói eredményektől teljesen függetlenül történt meg. Az új szisztéma fontos részeként említette meg, hogy mostantól külön helyettes államtitkárság foglalkozik majd az utánpótlás-nevelés irányításával, valamint, hogy a MOB különböző tagozatait - a fogyatékkal élőkkel, a nem olimpiai sportágakkal, a szabadidősporttal, valamint a diák és hallgatói sporttal foglalkozókat - kiemelik a Magyar Olimpiai Bizottságból, s azok önálló köztestületként működnek tovább.
    "Biztos vagyok benne, hogy sokkal hatékonyabb, gyorsabb lesz az új sportirányítási rendszer, a sportvezetőknek könnyebb lesz tervezniük. Eddig kétfelől érkeztek a pénzek, voltak átfedések, mostantól viszont egycsatornássá válik a rendszer, ezért könnyebb lesz megkapni a támogatásokat" - fogalmazott Szabó Tünde, aki szerint ezentúl mindenkinek csak a saját feladatára kell összpontosítania, s így a MOB-nak is csak az élsporttal kell majd foglalkoznia.
     Mint kifejtette, a sporttörvény szerint az új sportigazgatási és finanszírozási rendszernek 45 napon belül kell felállnia, vagyis 2017. január elsején indul majd el. Hozzáfűzte: a státuszok megmaradnak, a szakemberek a MOB-tól átkerülnek a közigazgatásba, de ott kicsit más feladatokat kell majd ellátniuk.