Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Valami Amerika 3. és egy sci-fi animáció készül a Filmalap támogatásával

2016-11-11 12:38:21

Herendi Gábor filmrendező a tervek szerint nyáron kezdi el forgatni a népszerű magyar vígjáték harmadik részét, a Valami Amerika 3-at, amelyre 8,87 millió forint támogatást ítélt meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A testület 82 millió forinttal támogatja Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt címmel készülő alkotása gyártásának előkészítését is - közölte pénteken a Filmalap.

    Herendi Gábor filmrendező a tervek szerint nyáron kezdi el forgatni a filmjét, melyben Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Tompos Kátya, Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Faragó András is feltűnik. 
    A Műanyag égbolt, a legnívósabb nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotópáros első mozifilmje a Filmalap Inkubátor Programjában készül. A hazai filmes műfajok palettájáról régóta hiányzó sci-fi animáció, a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, amelyben a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok utolsó lehetőségként egy emberekből előállított tápanyagot fejlesztenek ki. A lehetséges jövő társadalmi rendszere két részre osztja a megmaradt emberiséget: akik esznek és akik etetnek. Ebből a kiindulópontból bontakozik ki a kalandot, drámát, érzelmet és akciót ötvöző Műanyag égbolt története - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményében. 
    Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta célja, hogy provokatív és kortárs témát dolgozzon fel az animáció eszközeivel. "A termőföld 60 éven belüli eltűnésének réme valós és tudományos tény, az egyik következménye annak, amit az emberi civilizáció okozott. Egy animációs mozifilmmel talán könnyebb elérni, hogy a nézőket egy másik univerzumba repítsük, hogy szórakoztassunk, de közben felkavaró témákra irányítsuk a figyelmet" - idézi az alkotókat a közlemény. 
    A lenyűgöző és újszerű képi világot ígérő Műanyag égbolt gyártása decemberben kezdődik, több mint egy évig tart, a film 2019-ben lesz látható a mozikban. A sci-fi animáció a magyar Salto Film és a francia Paprika Films koprodukciójában készül Fülöp József, Sipos Orsolya, Pierre-Emmanuel Fleurantin és Laurent Baujard producerek vezetésével. A Paprika Films közreműködésével készült Fliegauf Bence Csak a szél című Ezüst Medve-díjas alkotása is.