Emma napja van. | 2024.04.19

Szavalással ünnepeltek világszerte magyar óvodások 

2016-11-11 12:22:08

 Közös szavalással ünnepelték pénteken magyarországi, határon túli és a diaszpórában élő magyar anyanyelvű óvodások a magyar nyelv napját.

    A magyar nyelv napjához kapcsolódó közös versmondást idén ötödik alkalommal rendezték meg - emlékeztetett Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a központi esemény házigazdája, hangsúlyozva: örömmel tölti el, hogy a központi rendezvénynek most a Balassi Intézet ad otthont, hiszen az intézményre a magyar nyelv szentélyeként is lehet tekinteni.
    Az óvodásoknak azt kívánta, hogy soha ne veszítsék el azt a "különleges, mágikus kapcsolatot" a magyar nyelvvel, amely csak a gyerekek sajátja, és amelyet csak azok képesek megőrizni, akik felnőttként maguk is költővé válnak.
    Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke felidézte, hogy 2011-ben egy országgyűlési határozat nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hiszen a nyelv "a magyarság legfontosabb összetartó ereje és a magyar identitás lényege". Mint mondta, a dátum arra utal, hogy 1844-ben ezen a napon nyilvánította a pozsonyi országgyűlés a magyar nyelvet hivatalos államnyelvvé.
    Pánczél Károly köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, akik a határon túli területeken is magyar nyelvű óvodába és iskolába íratják gyerekeiket, illetve azoknak a családoknak, akik távoli országokban is fontosnak tartják gyerekeik magyar nyelvű oktatását.
    Hanczár János, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az első évben, 2012-ben nagyjából 1000 gyerek részvételével szervezték meg az eseményt, amely azt a célt tűzte ki, hogy a világ minden táján élő magyar nyelvű óvodások ezen a napon ugyanazokat a verseket ugyanolyan sorrendben, egyszerre szavalják el. A második évben már 5000-en, a magyar óvodások mellett, felvidéki és erdélyi csoportok is részt vettek a szavalásban, 2014-ben pedig tízezer gyerek szavalt együtt a rendezvény keretében. Tavaly az előző évi résztvevőszám megduplázódott a határon túli területek, illetve a tengeren túli és más diaszpórákban élő óvodások csatlakozásának köszönhetően.
    Hanczár János az idei részvételről még nem tudott pontos adatot mondani, azonban reményét fejezte ki, hogy idén is sikerült megduplázni a tavalyi résztvevőszámot.
    A Balassi Intézetben, ahova az interneten keresztül egy kézdivásárhelyi óvodát is bekapcsoltak, több mint száz óvodás szavalt együtt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó