Auguszta napja van. | 2024.03.29

Háromkulcsos adót vezetne be a Párbeszéd

2016-11-11 11:20:23

Sávos, háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését javasolja a Párbeszéd Magyarországért. A párt nulla, 15 és 30 százalékos kulcsokat alkalmazna, amivel a legalacsonyabb jövedelmi osztályba tartozóknak akar kedvezni.

    A Párbeszéd szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök szavaira reagált, aki az előző napon egy határozott béremelés szükségességéről beszélt. Tordai Bence a béremelés szükségességével egyetértett, de azt javasolta, hogy ne a társasági adót és a munkáltatói járulékokat csökkentsék, mert az ebből származó többlet "nem fog lecsorogni" a munkavállalókhoz.
    Az egykulcsos adót "ősbűnnek" nevező és az alapjövedelem bevezetése mellett érvelő politikus ezért azt javasolta, hogy újra vezessék be a sávos, háromkulcsos személyi jövedelemadót. Elképzelésük szerint a minimálbérig nem kellene adózni, körülbelül bruttó 450 ezer forintig 15 százalékos, afölött pedig 30 százalékos kulcsot alkalmaznának. Tordai Bence azt mondta, hogy ezzel a legalsó jövedelmi sávba tartozók körülbelül havi plusz harmincezer forinthoz jutnának, miközben a középosztálynak sem kellene többet adóznia.