Emma napja van. | 2024.04.19

Kétnapos nemzetközi tárgyalási szimulációs verseny kezdődik Budapesten

2016-11-11 07:20:29

 

Angol nyelvű tárgyalási szimulációs verseny kezdődik Budapesten, a kétnapos vetélkedőn résztvevő fiatalok az Európai Unió (EU) vezetőinek bőrébe bújva próbálnak megoldást találni az unió előtt álló legnagyobb kihívásokra - közölte a szervező Negomoot Egyesület az MTI-vel.

 

    A pénteken és szombaton tartó, Válságban az Európai Unió című versenyen 60, az unió iránt érdeklődő magyar és külföldi fiatal vesz részt. A csapatok egy-egy tagállam tárgyalódelegációjának, majd az Európai Parlament (EP) frakcióinak szerepét játsszák el. Feladatuk, hogy az adott témában felkészülve felmérjék saját országuk és frakciójuk, illetve a többi tagállam és képviselőcsoport nézőpontját, majd a tárgyalási szimuláció alatt saját érdekeiket képviselve próbálják meg kialakítani a közös álláspontot - ismertették a közleményben.
    A szimulációban a hallgatók nemcsak az EU működését ismerik meg, de olyan készségeket sajátítanak el - érdekérvényesítés, tárgyalástechnika, kompromisszumkészség, csapatmunka -, amelyek karrierépítéskor is előnyt jelentenek.
    A Negomoot Egyesület (Negotiation Moot Association, Tárgyalási Szimulációs Társaság Közhasznú Egyesület) egy fiatalokból álló nonprofit szervezet. Az elmúlt 8 évben több mint 50 versenyt szerveztek, amelyeken több mint háromezren ismerhette meg testközelből az EU vezetőinek munkáját Magyarországon, Erdélyben, illetve Brüsszelben és Strasbourgban. A győztesek korábban szakmai gyakorlati helyet biztosítottak magyar EP-képviselők, több minisztérium is.