Gedeon napja van. | 2024.03.28

Downing Street: a Brexit után is erőteljesek lesznek a brit-magyar kapcsolatok

2016-11-10 09:39:37

 

Theresa May brit miniszterelnök szóvivője szerint a magyar és a brit kormány arra törekszik, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is erőteljesek legyenek a kétoldalú kapcsolatok.

 

    Theresa May szerdán fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Downing Streeten. A megbeszélésekről a brit kormányfői hivatal honlapján megjelent rövid tájékoztatás szerint a találkozón Theresa May megerősítette, hogy London 2017 márciusának végéig aktiválni kívánja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.
    Theresa May a Downing Street tájékoztatása szerint elmondta ugyanakkor azt is, hogy Nagy-Britannia egészen távozásáig teljes körű és aktív szerepet tölt be az EU-ban.
    A brit kormányfő megerősítette, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jelenlegi státusának megőrzésére törekszik, és számít is arra, hogy ez sikerül, de ennek fejében az Európában élő brit állampolgárok jogait is meg kell védeni.
    A migrációról szólva Theresa May kifejtette azt az álláspontját, hogy a menekülteknek az általuk elért első biztonságos országban kell maradniuk, és különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági migránsok között. A brit kormányfő szerint mindent országnak joga és felelőssége saját határainak védelme, illetve a visszaküldött illegális migránsok befogadása.
    Orbán Viktor már a találkozót követően tájékoztatta a magyar sajtót az elhangzottakról. Elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével. 
    Ő is úgy nyilatkozott, hogy a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy a munkavállalók jogainak kérdését a viszonosság elve alapján kell kezelni, tehát ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint természetszerűleg a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai sem sérülhetnek. 
    Hangsúlyozta: 150 ezer azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik - akár Nagy-Britanniában dolgozva, akár Magyarországon működő brit tulajdonú vállalatok munkavállalóiként - Nagy-Britanniához kötődő módon keresik kenyerüket. "Nekik érdekeik vannak, amelyeket meg kell védenünk, tehát az az érdekünk, hogy a jövőben a brit-magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon" - fogalmazott Orbán Viktor.