Auguszta napja van. | 2024.03.29

Autómegosztó startupba fektet a Toyota

2016-11-02 11:43:23

 

A Toyota a felhasználók közötti autómegosztás kialakulófélben lévő piacán szeretné megvetni a lábát, ezért a japán Sparx Group vagyonkezelővel és más cégekkel 10 millió dollárt fektetett be a San Francisco-i központtal működő Getaround gépjárműmegosztó startup vállalkozásba - közölte a Toyota Central Europe Kft. szerdán az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint a 2009-ben létrehozott Getaround a magánszemélyek egymás közötti gépjármű-megosztását segíti elő, szolgáltatását több mint 300 000 felhasználó veszi igénybe az Egyesült Államokban.
    A Toyota az Uber Technologies-ba is befektetett, amely elősegítette a telekocsi jellegű szolgáltatások globális elterjedését.
    Egyes szakértők szerint a megosztáson alapuló gazdasági minta (sharing economy) visszavetheti a személygépkocsik eladásait, az Egyesült Államokban sokan eleve azzal a céllal vásárolnak új autót, hogy használaton kívül bérbe adják.
    A Toyota, a felhasználók közötti autómegosztás piacára belépve, maga is részesülni szeretne az ilyen jellegű piaci kereslet generálta forgalomból.
    Az észak-amerikai Frost & Sullivan becslései szerint 2025-re 9,8 millióan vesznek igénybe autómegosztó szolgáltatásokat az Egyesült Államokban és Európában, szemben a 2014-ben regisztrált 1,3 millió felhasználóval.