Auguszta napja van. | 2024.03.29

Politico: Theresa May brit kormányfő a jövő héten Orbán Viktort fogadja Londonban

2016-11-02 09:39:24

Theresa May brit kormányfő a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Londonban. Egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon - jelentette szerdán a Politico brüsszeli hírportál.

    A Politico a BuzzFeed News hírportál értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy vezető uniós és európai illetékesek magánbeszélgetéseik során azzal vádolták a brit kormányfőt, hogy az "oszd meg és uralkodj" elve mentén szorosabbra próbálja fűzni a kapcsolatot Orbán Viktorral.
    A cikk szerint a két kormányfő közeledésére utal az is, hogy "Orbán, aki euroszkepticizmusával, illetve a menekültekkel és a migrációval kapcsolatos keményvonalas álláspontjával elidegenítette magától uniós partnereit, egyike volt azon keveseknek, akik dicsérték May-t az előző havi EU-csúcson".
    A hírportál szerint Theresa May és Orbán Viktor "közös nevezőre juthatnak a mozgásszabadság kérdésében", ugyanis nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban.
    Ezek kapcsán egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó uniós tisztségviselő szarkasztikusan kijelentette: May "jó társaságba keveredett" - olvasható a cikkben.
    A Politico.eu a London és Budapest közötti kapcsolat megerősítéseként értékelte, hogy nemrégiben bejelentették, Magyarország tíz brit nagyvállalattal létrehozza a Brit-Magyar Üzleti Tanácsot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tanács felállítása biztosíték arra, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem jelenti akadályát a további brit befektetéseknek.
    Egy névtelenséget kérő, magas rangú magyar kormánytisztviselő arról számolt be, hogy az Orbán-May találkozó már "jó ideje" tervbe volt véve. Hivatalosan azonban egyelőre nem erősítették meg a tárgyalás tényét.