Emma napja van. | 2024.04.19

Novemberben hozhat ítéletet a terrorcselekménnyel vádolt szír férfi ügyében a bíróság

2016-10-28 10:34:23

 

Csak novemberben hozhat ítéletet a terrorcselekmény bűntettével vádolt szír férfi ügyében a Szegedi Törvényszék, mert a bíróság pénteken helyt adott a vádlott új ügyvédje egy bizonyítási indítványának.

 

    A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálta a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.
    A vád szerint a férfi volt, az aki közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy két órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, angol tolmácsot követelt, és kilátásba helyezte, hogy megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont. A vádlott három alkalommal maga is megdobta a rendőröket.
    Sebők Balázs ügyvéd a tárgyaláson elmondta, a korábbi meghatalmazott védő lemondása után két hete rendelték ki, az ügy 385 oldalnyi iratának másolatát ugyan soron kívül megkapta, de még nem volt lehetősége személyesen beszélni Budapesten fogva tartott védencével.
    A védő az annak idején a helyszínen tartózkodó újságírók, önkéntesek tanúkénti beidézését kérte, ezt a bíróság elutasította, de egy rendőr tanút személyesen is meghallgatnak a következő tárgyaláson. Az ügyvéd videofelvétel megtekintését is indítványozta, erről még nem döntött Nagy Andrea tanácsvezető bíró.
    A pénteki tárgyaláson ismertették a ciprusi hatóságok vádlottról közölt információit. Ezek szerint a szíriai férfi 2006-ban illegálisan érkezett a szigetre, ahol politikai menedékjogot kért, de azt elutasították. Házasságot kötött egy ciprusi állampolgárságú nővel, két gyerekük született.
    A ciprusi hírszerzés adatai szerint a férfi "veszélyes vallási fanatikus és a Korán tanításának igaz híve, elutasít minden olyan társadalmi tevékenységet, amely vallási tanításaival ellentétes", hozzátették azonban, hogy a szigeten nem végzett felforgató, térítő tevékenységet.
    A vádlott erre reagálva azt mondta, valóban a Jamaat-e-Islami vallási szervezet tagja, annak célja azonban a békesség megteremtése a világban. Hangsúlyozta, felesége is keresztény, és soha nem kérte tőle, hogy térjen át az iszlám hitre.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó