Ervin napja van. | 2024.04.26

Vargha Tamás: zászlóaljakat telepít a NATO a balti országokba és Lengyelországba

2016-10-27 10:40:01

 A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy a katonai szövetség zászlóaljakat telepít 2017-ben a Baltikumba és Lengyelországba - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára újságíróknak adott nyilatkozatában, a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli kétnapos tárgyalásának csütörtöki befejező napján.

    Vargha Tamás elmondta, a kanadai, amerikai, német és a brit haderő vezetésével létrejövő észak-keletei megerősített jelenlét műveletei mellett Magyarország a visegrádi országok felajánlása keretében egy századdal vesz részt. Magyarország kiképzési feladatokat fog ellátni Észtországban három hónapon keresztül 2017-ben.
    Az ülésen megállapodtak abban is, hogy a NATO célzott előretolt jelenlét formájában Romániába és Bulgáriába is haderőt telepít - tette hozzá.
    A NATO azután kezdte erősíteni jelenlétét az Oroszországtól tartó keleti tagállamaiban, hogy Oroszország 2014-ben bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.
    Vargha Tamás azt is elmondta, hogy az észak-keleti megerősített jelenlét mellett nagyon hangsúlyos az iraki szerepvállalás. Döntés született arról, hogy a katonai szövetség kiképző és képességfejlesztő tevékenységet kezd az országban. Magyarország az iraki tevékenységben 150 fős missziójával vesz részt.
    Az arab ország egy részét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tartja ellenőrzése alatt. Az iraki hadsereg, valamint kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei múlt hétfőn nagyszabású hadműveletet indítottak az Iszlám Állam kezén lévő utolsó iraki nagyváros, Moszul felszabadítására.
    A NATO döntést hozott arról is, hogy a Líbiából Olaszországba irányuló, a Földközi-tenger középső medencéjében tavaly kezdett, az embercsempész hálózatok felderítését és felszámolását célzó Sophia haditengerészeti uniós művelet segítséget kap a katonai szövetségtől. Emellett a NATO az Égei-tengeren továbbra is segíti a migráció visszaszorítását.
    A Nemzetközi Migrációs Szervezet adai szerint az idei első kilenc hónapban 132 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren, hogy illegálisan Európába jusson.
    Vargha Tamás elmondta, arról tájékoztatta a védelmi minisztereket, hogy novemberben megkezdi működését a NATO-erőket integráló parancsnoki központ Székesfehérváron.