Emma napja van. | 2024.04.19

Csokoládéval, kávéval és energiaitallal üzletelő áfacsalókat fogtak el

2016-10-26 07:01:43

 

Főként csokoládéval, kávéval és energiaitallal üzletelő áfacsalókat fogtak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

 

    A közleményben kifejtették, a Kecskemétről irányított bűnszervezet főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából, a termékek után azonban nem fizette be az általános forgalmi adót (áfa), hanem valós tevékenységet nem végző magyar cégek nevében újra számlákat állítottak ki Csehországba és Szlovákiába. Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.
    Közölték továbbá, hogy a gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy Borsod megyei vállalat is használta csaláshoz. Ez a cég elsősorban cukrot és csokoládét szerzett be az Európai Unió tagállamaiból, a termékeket azonban belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal. Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját. 
    A NAV kiemelte, az akció során az ország majdnem minden megyéjében tartottak házkutatásokat és foglaltak le bizonyítékokat. Az okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, bankszámlákat, valamint a borsodi gyár vagyonát is zárolták. Az akcióval a cégek jogosulatlan áfa-visszigényléseit sikerült megakadályozni.
    Hozzátették, a pénzügyi nyomozók tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás miatt, akik közül tizenkettőt őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó