Ervin napja van. | 2024.04.26

Időjárás-jelentés

2016-10-25 13:16:03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Várható időjárás az ország területén szerda estig

    Az ország északkeleti harmadán túlnyomóan borult, párás idő várható néhol szitálással, gyenge esővel. Másutt szakadozottabb lesz a felhőzet, nyugaton és délen akár hosszabb időre is kisüthet a nap. Késő délutántól nyugat felől mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, éjszaka már túlnyomóan borult ég lesz a jellemző. Az esti óráktól nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. Majd csak szerdán, a déli óráktól kezd el észak felől csökkenni a felhőzet, legtovább a Dél-Alföldön és a középső területeken marad erősen felhős az ég. Szerdán kezdetben még több helyen, majd a nap második felében már csak északkeleten, a keleti határszélen, illetve a Duna vonalában lehet csapadék. A délnyugati szél szerdára északira, északkeletire fordul, többfelé megélénkül, helyenként a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, illetve szerdán az Észak-Alföldön meg is erősödhet. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 12, 17 fok között valószínű.


    Időjárási helyzet Európában

    A Kelet-európai-síkság felett nagykiterjedésű anticiklon terül el, amelynek területén általában derült vagy kissé felhős az ég, és csapadék sem fordul elő. A magasnyomás peremén viszont több a felhő, Ukrajna és Belorusszia területén sokfelé az eső is esik. Hideg légtömeg tölti ki a térséget, nappal is csupán -1, +7 fokig melegszik fel a levegő. Ez a légköri képződmény még Skandinávia és a Balkán-félsziget időjárására is hatással van, arrafelé is csendes, késő őszi időjárás figyelhető meg. Kontinensünk más részein azonban ciklonok okoznak változékonyabb, csapadékos időjárást. Az Ibériai-félsziget északi részétől a Baltikumig sokfelé esik az eső, az Alpokban havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között változik, ennél melegebb csak Dél-Spanyolországban van, ahol a tengerparton még 29 fok is előfordul. Szerda estig hidegfront vonul át a Kárpát-medencén, ma még meleg, szerdán már hideg légtömeg alakítja időjárásunkat.