Emma napja van. | 2024.04.19

Az osztrákok többsége kiábrándult a politikából

2016-10-24 08:53:03

 

Az osztrákok többsége kiábrándult a politikából, a jelenleg kormányzó, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta koalícióra mindössze 11 százalék szavazna - derül ki a Profil című osztrák lap által hétfőn bemutatott felmérésből.

 

    A Unique Research közvélemény-kutató által, 500 megkérdezettel végzett felmérés szerint az emberek 21 százaléka néppárti-szabadságpárti koalícióra szavazna, jellemzően vidéki férfiak. A városban élő, képzettebb réteg, a megkérdezettek 14 százaléka a szociáldemokrata-zöld-liberális kormányzást támogatná, nyolc százalék pedig a szociáldemokrata és szabadságpárti vezetést. 
    A válaszadók 41 százaléka egyáltalán nem tudott választani a pártok közül. Az újság megállapítása szerint ez az ország politikai kiábrándultságát mutatja. 
    A Profil értékelése szerint az évtizedek óta két legerősebb párt alkotta jelenlegi koalíció szétzilálódott, és a pártok vezetői között jelentős a bizalomvesztés.
    A Gallup intézet hévégén bemutatott felmérése szerint továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb, 34 százalék támogatja. A kormánykoalíció nagyobb pártja, az SPÖ 27, míg az ÖVP 19 százalékon áll. A Zöldek 12, a liberális Neos párt 6 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. 
    A következő parlamenti választás 2018-ban lenne esedékes, azonban a rossz koalíciós hangulat miatt több megfigyelő új választások kiírását tartja valószínűnek. 
    A koalíció munkáját jelenleg is komoly nézetkülönbség árnyékolja be, ezúttal a szociális támogatás rendszerének átalakítása miatt. A vita arról folyik, hogy 1500 eurós maximumban határozzák-e meg a juttatás összegét.